Είναι γεγονός, ότι μια επίσκεψη σε μια ξένη χώρα μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σου, αλλά και να σου δώσει μαθήματα, που θα χρησιμοποιήσεις σαν εφόδιο για τη νοοτροπία σου. Πολλά από αυτά θα σε διδάξουν, με τον καλό ή τον άσχημο τρόπο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Patrice Poltzer, μια γυναίκα που επισκέφτηκε τη Φινλανδία με την οικογένειά της, μοιράζεται τις εμπειρίες της από την «πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» και τι αποκομίζει από το ταξίδι της, στην προσπάθειά της να βρει τη δική της γαλήνη.
«Τον περασμένο Δεκέμβρη επισκέφτηκα για δυο μέρες τη Φινλανδία με τον σύζυγο και τους τρεις γιους μας και μόλις φτάσαμε, ο ξεναγός μας μάς είπε με ενθουσιασμό, ότι η εμφάνιση του ηλίου γίνεται το μεσημέρι, ενώ λίγες ώρες μετά, κατά τις 15.30 δύει.
Τον κοίταξα με μεγάλη ανησυχία, γνωρίζοντας ότι η Φινλανδία είναι η ευτυχέστερη χώρα του πλανήτη και ρωτούσα συνεχώς τον εαυτό μου: “Πώς γίνεται να είσαι χαρούμενος, όντας μέσα στα σκοτάδια για μήνες ολόκληρους; Πώς γίνεται να μην είσαι σε πλήρη κατάθληψη;“
Ως κάτοικος της Νέας Υόρκης που μετακόμισε στη Λισαβόνα για μια πιο ήρεμη ζωή, τίποτα δεν με προϊδέαζε για μια τέτοια εμπειρία. Τα πέντε μαθήματα που πήρα λοιπόν από τη Φινλανδία και άλλαξαν ριζικά τον τρόπο σκέψης μου στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή.
1) Λιγότερη ώρα – περισσότερη συγκέντρωση
Όταν ο ξεναγός μάς είπε, ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη ξεκούραση, μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, καθώς η άποψή του αντικρουόταν με ό,τι γνώριζα από τη ζωή μου στη Νέα Υόρκη. Παρά τον καιρό και το σκοτάδι, η Φινλανδία έχει μια πολύ ιδιαίτερη και παραγωγική οικονομία. Κατάλαβα λοιπόν ότι ο χειμώνας χρειάζεται πιο σύντομες συσκέψεις, που εστιάζουν στα πραγματικά σημαντικά πράγματα.
Αντί για μαραθώνιες συνεδρίες λοιπόν, αφιερώνουν μόνο μία ώρα, τρία πρωινά την εβδομάδα για να έρθουν σε πέρας μερικές δουλειές μεγάλου βεληνεκούς. Το αποτέλεσμα; Καλύτερο περιεχόμενο. Όταν έχετε μόνο μία ώρα, δεν έχετε χρόνο για αναβολή ή υπερβολική σκέψη.
2) Η επιτυχία δεν έρχεται μέσα από τα like και τα follow
Η Έρικα, μια οδηγός ελκήθρου, μας έδειξε, πώς γίνεται με λίγες ημέρες δουλειάς να εξασφαλίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν πραγματικά χαρούμενη και όμως, κανείς δεν γνώριζε για αυτήν, αφού δεν είχε την ανάγκη να διαφημιστεί μέσα από τα social media, ώστε να αποκτήσει ακόλουθους και φήμη. Το πάθος για τη δουλειά της είναι πιο δυνατό από οποιαδήποτε προώθηση.
Αυτό δίδαξε κι εμένα στη δική μου επιχείρηση να μη στηρίζομαι σε μεγάλο βαθμό στο μάρκετινγκ και την προώθηση, καθώς η ποιότητα δουλειάς, το πραγματικό πάθος και η αυθεντικότητα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν… θόρυβο γύρω από αυτό που χτίζεις.
3) Η ψυχική υγεία είναι κάτι πρωτεύον
Με την όχι τόσο συχνή εμφάνιση του ήλιου, η κατάθλιψη και το άγχος είναι φυσικά επακόλουθα, οπότε στη Φινλανδία δίνουν βάση σε αυτά, για να προλάβουν οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν.
Βλέπανε ανθρώπους να περπατάνε στον δρόμο, ακόμα με τσουχτερό κρύο και να φροντίζουν διαρκώς τον εαυτό τους κι έτσι έχω αναδιαρθρώσει κι εγώ τις συνήθειές μου και πριν… βουτήξω στο χάος της δουλειάς, αφήνω κατά μέρους τις υποχρεώσεις και το κινητό μου και αφοσιώνομαι για λίγη ώρα στον εαυτό μου με αποτέλεσμα να νιώθω μια ιδιαίτερη ευεξία και θετική διάθεση.
4) Η συστηματική δουλειά υπερνικά την υπερεργασία και το άγχος
«Στη Φινλανδία, φροντίζουμε όλοι να είναι καλά», είπε ο ξεναγός μας, εξηγώντας μας τα κοινωνικά τους συστήματα και λέγοντάς μας για την περίθαλψη του πατέρα του για ένα πρόβλημα υγείας που του στοιχίζει πολύ λιγότερο από όσο θα του κόστιζε κάπου αλλού.
Πολλούς μήνες μετά την ευρωπαϊκή ζωή, συνειδητοποιώ πόσο ακραίες είναι οι ΗΠΑ και πώς έχουμε μπει σε έναν κύκλο συνεχούς κινδύνου και κόπωσης. Αν και δεν μπορώ να κάνω κάτι για τους νόμους, μπορώ να κάνω πολλά για μένα και την επιχείρησή μου, έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα την υγεία (σωματική και ψυχική) των οικογενειών όλων των συνεργατών μου κι αυτό γιατί έχω δει από κοντά, πώς μια ασφαλιστική δικλείδα κάνει τους ανθρώπους πιο γενναίους και καινοτόμους.
5) Κάποιες φορές το Plan B είναι καλύτερο από το Plan A
Όταν η ομίχλη ακύρωσε την περιοδεία μας στο Βόρειο Σέλας, οι οικοδεσπότες μας στην Airbnb μάς πρότειναν να μεταφέρουν εμάς και κάποιους άγνωστους ακόμα επισκέπτες στο οικογενειακό τους αγρόκτημα, το οποίο είχε εκπληκτική θέα στο φαινόμενο, παρά τον καιρό. Δεν ήθελαν να χάσουμε αυτή την εμπειρία που γίνεται μια φορά στη ζωή.
Στη δουλειά και στη ζωή, συχνά προσηλώνουμε τα αρχικά μας σχέδια. Αλλά οι Φινλανδοί μου έδειξαν, ότι όταν τα πράγματα πάνε στραβά, οι αναπάντεχες στιγμές μπορούν να προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Στο τέλος του ταξιδιού, τα παιδιά μας είπαν ότι αυτή ήταν η αγαπημένη τους εμπειρία. Μου θύμισε ότι πρέπει πάντα να αφήνουμε περιθώρια προσαρμογής στη στιγμή, γιατί τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ακόμα καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.
Και μέσα από αυτή την εμπειρία, πήρα την απαραίτητη ώθηση να βρίσκω εναλλακτικές. Αυτή η… αλλαγή με οδήγησε να στραφώ και να δημιουργήσω ένα εργαλείο αφήγησης τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο βασίζεται το σημερινό μου επάγγελμα. Αυτό που στην αρχή φαινόταν σαν αποτυχία έγινε μια απροσδόκητη σημαντική ανακάλυψη».