Ένα ακόμα κύκλωμα πειρατικής τηλεοπτικής διανομής στη χώρα εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Πρόκειται για οργανωμένο δίκτυο, με 7.000 συνδρομητές-πειρατές, που φέρεται να λειτουργούσε επί σειρά ετών με έδρα την Πάτρα και το οποίο κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ μέσω παράνομων συνδρομών, οι οποίες παρείχαν στους χρήστες πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα συνδρομητικά κανάλια.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη συνδρομητική αγορά, με την εκτιμώμενη ζημία για τους νόμιμους παρόχους να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές και διεθνείς αρχές, που συνεργάστηκαν για την εξιχνίαση της υπόθεσης, παγώνουν πλέον τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και θυρίδες εμπλεκομένων, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι ογκώδης και αποκαλυπτική για το μέγεθος της επιχείρησης.
Οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει δίκτυο μεταπωλητών, τεχνικών και εισπρακτόρων, ενώ οι «συνδρομές» των 7.000 πελατών τους κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες, οι οποίες πλέον έχουν δεσμευτεί από τις αρχές.
Η προσφορά περιλάμβανε πλήρες «πακέτο» με εγκατάσταση, τεχνική υποστήριξη και φυσικά… τιμές μακράν φθηνότερες από κάθε νόμιμη πλατφόρμα. Δεν ήταν λίγες οι πολυκατοικίες που λειτουργούσαν ως μικρά «κέντρα πειρατείας», ενώ η ζήτηση κορυφωνόταν κάθε φορά που πλησίαζαν μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Οι αρχές εντόπισαν εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, καθώς και προσπάθειες ενσωμάτωσης των παράνομων εσόδων σε νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις «σκούπα» των Αρχών επιφέρουν βαριά πρόστιμα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η απλή οικιακή χρήση πειρατικού εξοπλισμού μπορεί να επισύρει πρόστιμο έως και 750 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης χρήσης ή εμπορικής εκμετάλλευσης, τα ποσά φτάνουν μέχρι και τις 5.000 ευρώ.