Το Αζερμπαϊτζάν, η χώρα που φιλοξένησε την περσινή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα του ΟΗΕ, θα παραδώσει το καθυστερημένο σχέδιο κλιματικής δράσης μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο πρόεδρος της COP29, Mukhtar Babayev, στο Reuters την Πέμπτη (1/4). Παράλληλα, ανέφερε ότι η πετρελαιοπαραγωγός χώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην πράσινη ενεργειακή της μετάβαση.
Το Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσει την προεδρία του στις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για να ηγηθεί με το παράδειγμα και να πείσει άλλες χώρες να υποβάλουν εθνικά σχέδια κλιματικής δράσης (NDCs) που να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του ΟΗΕ να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμοί Φαρενάιτ) σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Η Συμφωνία του Παρισιού απαιτεί από όλες τις χώρες να υποβάλουν Εθνικά Προσδιορισμένες Συμβολές ή σχέδια κλιματικής δράσης, τα οποία περιγράφουν πολιτικές ή αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών, και να τα ενημερώνουν κάθε λίγα χρόνια. Ωστόσο, μόνο λίγες χώρες υπέβαλαν τα σχέδιά τους μέχρι την αρχική προθεσμία του Φεβρουαρίου, και το Αζερμπαϊτζάν ήταν ανάμεσα στις χώρες που δεν το έκαναν, γεγονός που οδήγησε τον ΟΗΕ να παρατείνει την προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Είναι πολύ εύκολο να δηλώσεις κάτι», ανέφερε ο Babayev, τονίζοντας ότι οι χώρες μπορεί να καθυστέρησαν την υποβολή των NDC τους λόγω της ανάγκης για περαιτέρω προετοιμασία στην ανάπτυξη των προγραμμάτων τους. Πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης σε μια οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και θα παραδώσει το σχέδιο του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χάνουν έδαφος, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της ιστορικά μεγαλύτερης χώρας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, υπό την προεδρία του Donald Trump, από τις προσπάθειες του ΟΗΕ και την αποχώρηση μεγάλων επιχειρήσεων από τους στόχους βιωσιμότητας.
Ο Babayev δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν εργάζεται για τον στόχο παραγωγής του 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εξάγει αιολική ενέργεια από τη Θάλασσα Κασπία προς πελάτες της ΕΕ.
«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πώς η χώρα με την ισχυρή ιστορία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατευθύνει τώρα την οικονομία της προς την πράσινη ενέργεια», είπε.
Μόνο 19 χώρες έχουν υποβάλει νέα Εθνικά Προσδιορισμένα Συμβόλαια, σύμφωνα με τον παρακολούθηση Climate Watch.