Σε σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αποφάσισε να προχωρήσει ο ΟΣΕ.
Στη «βεντάλια» των έργων που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα παράλληλα με τα μεγάλες συμβάσεις οριστικής αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την επιτήρηση σφαλμάτων στις σιδηροτροχιές, εγκατάσταση συσκευών που θα μετρούν την ταχύτητα κίνησης των αμαξοστοιχιών που κινούνται στο δίκτυο και θα μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αλλά και περιτοίχιση των τμημάτων του δικτύου που βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.
Πρώτο βήμα αποτελεί η εκτεταμένη αναβάθμιση του ειδικού μηχανήματος EM120, το οποίο αποτελεί το μοναδικό όχημα που διαθέτει ο ΟΣΕ για καταγραφή σφαλμάτων στις σιδηροτροχιές. Το μηχάνημα, που αγοράστηκε το 1986 και είχε αναβαθμιστεί τελευταία φορά το 2009, πλέον δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις, ούτε μπορεί να υποστηριχθεί τεχνικά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Η αναβάθμιση, κόστους 2,85 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), θα γίνει από την αυστριακή εταιρεία Plasser & Theurer, η οποία το είχε κατασκευάσει, και θα περιλαμβάνει:
· Αναβάθμιση οπτικού συστήματος μέτρησης εύρους.
· Εγκατάσταση συστήματος μέτρησης κυματοειδούς φθοράς σιδηροτροχιών.
· Αναβάθμιση συστήματος μέτρησης περιτυπώματος γραμμής έτσι ώστε να είναι δυνατή και η αποτύπωση της γεωμετρίας της ροηφόρου γραμμής.
· Εγκατάσταση συστήματος βιντεοσκόπησης θέας οδηγού.
· Εγκατάσταση συστήματος επιθεώρησης αλλαγών γραμμής.
· Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης βίντεο στοιχείων γραμμής.
· Εγκατάσταση λογισμικού διαχείρισης – επεξεργασίας των δεδομένων των ανωτέρω συστημάτων.
Η σύμβαση προβλέπει διάρκεια 17 μηνών, εκ των οποίων οι 14 αφορούν την παράδοση εξοπλισμού και οι 3 την εγκατάσταση και εκπαίδευση των εργαζομένων.
Ο ΟΣΕ θα αποκτήσει επίσης το σύστημα RAILSPIDER, το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα διέλευσης των συρμών, σε τέσσερα πιλοτικά σημεία του δικτύου.
Πρόκειται για αυτόνομη λύση, που λειτουργεί με φωτοβολταϊκό πάνελ για αυτονομία έως 5 ημερών ακόμα και χωρίς ηλιοφάνεια και στέλνει ειδοποιήσεις σε περίπτωση υπέρβασης ορίων ταχύτητας. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής ταχύτητας σε ένα εύρος μεταξύ 20 και 200 χλμ. την ώρα.
Το κόστος ανέρχεται σε 28.500 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει και την εγκατάσταση επί των στύλων ηλεκτροκίνησης και τη συντήρηση του συστήματος για δύο χρόνια.
Προστασία του δικτύου από τις κλοπές των Ρομά
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του σιδηροδρομικού διαδρόμου, ο ΟΣΕ θα κατασκευάσει τσιμεντένιο τοίχο εκατέρωθεν των γραμμών σε τρεις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί συχνές παραβιάσεις και δολιοφθορές.
Η απόφαση εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. του Οργανισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ (σε τριετή κατανομή) και διάρκεια κατασκευής 2 ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
Τα σημεία εφαρμογής είναι:
· Θήβα. Δύο σημεία συνολικού μήκους 374 μέτρων.
· Θριάσιο Πεδίο. Περίπου 2.900 μέτρα εκατέρωθεν της γραμμής, κοντά στο ρέμα Γιαννούλας.
· Ζευγολατιό. Περί τα 2.200 μέτρα κοντά στον σταθμό
Το νέο τείχος θα αποτελείται από προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, που επιτρέπουν γρήγορη τοποθέτηση και εύκολη αντικατάσταση σε περίπτωση φθοράς.
Τα σημεία αυτά βρίσκονται σε περιοχές κοντινές σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό περιστατικών.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του υπουργείου, μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 127 σοβαρά συμβάντα και συγκεκριμένα 43 δολιοφθορές, 42 πυρκαγιές, 21 λιθοβολισμοί και 21 εμπόδια επί των γραμμών.
Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Διεύθυνση του ΟΣΕ, οι υπάρχουσες μεταλλικές περιφράξεις έχουν καταστραφεί ή αφαιρεθεί για μεταπώληση, ενώ η συστηματική αστυνόμευση έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.
Για τον λόγο αυτό, το έργο χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον και αναγκαίο.