Τη Δευτέρα 12 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τρίμηνο από τον Δεκέμβριο 2024 έως και τον Φεβρουάριο 2025.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η καταπολέμηση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη συντονισμού και συνδυασμού μέτρων, αν και στο ΥΠΕΝ επικρατεί μάλλον απογοήτευση από το γεγονός ότι οι προμηθευτές αντί να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις τιμολογίων μετά την νέα αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο, αύξησαν ή κράτησαν σταθερά τα τιμολόγια του Μαΐου.
Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις για τους μικρομεσαίους υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είναι κλιμακωτό και αφορά περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις ομάδες επιχειρήσεων που έχουν καθοριστεί είναι οι εξής:
· Η πρώτη ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από 0 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
· Η δεύτερη ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από 500.000,01 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
· Η τρίτη ομάδα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από 1.000.000,01 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
Για τα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες δραστηριότητες προβλέπεται επιδότηση 0,04 ευρώ/kWh, στο 100% της κατανάλωσης ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους.
Επισημαίνεται ότι από τη λίστα δικαιούχων εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε διαπιστωμένη ρευματοκλοπή.
Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 32 χιλιάδες, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν στον συνολικό προϋπολογισμό του πλαισίου ενίσχυσης.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα που θα ανοίξει ο ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει στο να εφαρμοστεί ο κανόνας του de minimis, δηλαδή να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει κρατικές επιδοτήσεις ύψους έως 300.000 ευρώ την τελευταία τριετία.