MENU

ΕΕ: Εν αναμονή της ανακοίνωσης του οδικού χάρτη για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Τι αναφέρουν Reuters και Bloomberg

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Ευρώπη είναι η αλματώδης αύξηση των ρωσικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη για την σταδιακή κατάργηση των εναπομείναντων δασμών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναμένεται να προβεί αύριο (6/5) η ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται δε ότι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων προς τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, ενδέχεται να ανοίξει εκ νέου η πόρτα για τη ρωσική ενέργεια και να χαλαρώσουν οι κυρώσεις.

Παράλληλα, περίπου το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν μη δεσμευτικό στόχο να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

Τι διερευνά η Κομισιόν και οι αμφιβολίες των αναλυτών

Από την πλευρά της η Κομισιόν διερευνά νομικές επιλογές για να δώσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επικαλεστούν ανωτέρα βία και να διακόψουν τις συμβάσεις τους για το ρωσικό αέριο χωρίς να έρθουν αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, δικηγόροι και αναλυτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να «λειτουργήσει» η επίκληση της ανωτέρας βίας, δεδομένων των ετών που έχουν περάσει από τότε που η ΕΕ δεσμεύτηκε να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Agnieszka Ason, ανεξάρτητη δικηγόρος ενέργειας που ειδικεύεται σε συμβάσεις LNG, είπε ότι για να δηλωθεί ανωτέρα βία, ένας προμηθευτής πρέπει να παραβιάσει τη σύμβαση, για παράδειγμα, μέσω μη παράδοσης. Αλλά οι υπόλοιπες ρωσικές προμήθειες έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλά σε τρία χρόνια εν καιρώ πολέμου.

Blomberg: Το ορόσημο του 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει μέτρα για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027, καθώς το μπλοκ πιέζει να διακόψει τους δεσμούς με τη χώρα που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθούν οι αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι φθηνές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αποδεικνύονται δύσκολο να εξαλειφθούν σε μια εποχή που το μπλοκ των 27 χωρών αγωνίζεται να μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Ευρώπη είναι η αλματώδης αύξηση των ρωσικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ αφού η Gazprom περιόρισε σημαντικά τις αποστολές μέσω αγωγών.

Σχετικά Άρθρα