MENU

Για την εποχή των… ισχνών αγελάδων προετοιμάζονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι, επενδύοντας σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ

Εντός της επόμενης πενταετίας αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το ανεκτέλεστο των έργων, ωστόσο οι συμβάσεις παραχώρησης θα εξασφαλίζουν υψηλά μερίσματα στους μετόχους τους

Η εξασφάλιση σταθερών ροών σε μακροχρόνιο ορίζοντα μέσω Παραχωρήσεων αλλά και Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όσο διαρκεί ο κύκλος ζωής αυτών των συμβάσεων (συνήθως 25 έως 35 χρόνια για τις νέες), αποτελεί βασικό στόχο των μεγάλων ομίλων στον τομέα υποδομών, δηλαδή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, Άβαξ και ΜΕΤΚΑ.

Όπως προκύπτει και από όσα ανέφεραν οι διοικήσεις των ομίλων στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των οικονομικών μεγεθών του 2024, αν και ο αμιγώς κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο, υπάρχει πλήθος έργων σε εξέλιξη ή προς υλοποίηση (δημόσια, ιδιωτικά, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις), όπως και προς διεκδίκηση, το ανεκτέλεστο έχει ξεπεράσει συνολικά τα 16 δισ. ευρώ, εντούτοις ήδη υπάρχει προετοιμασία για το μέλλον.

Με ποιον τρόπο; Με το μοντέλο της εξασφάλισης επαναλαμβανόμενων και σταθερών ροών εσόδων, μέσω της δραστηριοποίησής τους σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, δηλαδή από διόδια και πληρωμές διαθεσιμότητας, ενώ υπάρχουν και συμπληρωματικά οφέλη από την εκμετάλλευση των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, κάποια στιγμή, ενδεχομένως σε βάθος πενταετίας, θα έχει μειωθεί σημαντικά, τουλάχιστον για κάποια γκρουπ, το ανεκτέλεστο, καθώς θα προχωρούν έργα δίχως να «βγαίνει» μπαράζ νέων διαγωνισμών.

Κατά συνέπεια, οι όμιλοι προετοιμάζονται για τη συνέχεια μέσω συμβάσεων που μπορούν να φέρουν μακροχρόνια μερίσματα αλλά και με ίδιες επενδύσεις.

«Υπερδύναμη» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Προφανώς, ηγέτης στις παραχωρήσεις είναι και θα παραμείνει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ άλλων, την Αττική Οδό, τον ΒΟΑΚ (που υπογράφεται τις επόμενες ημέρες) και την Εγνατία Οδό, για την οποία η διοίκησή του εκτίμησε πως η διαδικασία ανάληψης της παραχώρησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων του Δημοσίου.

Προφανώς, υπάρχουν και οι υφιστάμενες παραχωρήσεις της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού, η συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό, υλοποιείται το αεροδρόμιο στην Κρήτη, έρχεται το IRC στο Ελληνικό.

Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει σε ΣΔΙΤ απορριμμάτων και τεχνολογίας, στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, έχει αναλάβει δύο μεγάλα ΣΔΙΤ για την κατασκευή αρδευτικών έργων κ.α.

Ενώ, διεκδικεί το σύνολο των νέων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, όπως τα δύο οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ (Μαυροβούνι – Έδεσσα και κάθετος άξονας Δράµα – Αµφίπολη), τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ΣΔΙΤ αξίας 765 εκατ. ευρώ και το ΣΔΙΤ αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ στην περιοχή του δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Μόνο από έργα που φέρνουν σταθερές ροές, αναμένει 800 – 900 εκατ. ευρώ EBITDA το 2028 και μερίσματα πολλών δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Τα έσοδα από τις παραχωρήσεις του ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέρυσι αυξήθηκαν κατά 48,5%, στα 337,9 εκατ. ευρώ, με τον τομέα αυτόν να συνεισφέρει περίπου το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας.

Ακολουθούν, αλλά με απόσταση

Βέβαια, τα παραπάνω ΣΔΙΤ διεκδικούν και οι Aktor, Άβαξ και ΜΕΤΚΑ, που επίσης, αν και σε… απόσταση από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εστιάζουν σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, για τους ίδιους λόγους.

Άλλωστε, μόλις προ ημερών η Aktor ολοκλήρωσε την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις με στόχο να πετύχει, όπως σημείωσε η διοίκησή της, μερίσματα 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Αλλά και η Άβαξ ανέφερε ότι έχει ως στόχο οι δραστηριότητες εκτός της κατασκευής (παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, real estate) σε πέντε χρόνια να αποφέρουν το 40% του συνολικού EBITDA. Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ (σε όλη τη διάρκειά τους) του Άβακα είναι της τάξεως τους 1 δισ. ευρώ.

Η δε ΜΕΤΚΑ στοχεύει σε μερίδιο 20 με 25% στα ΣΔΙΤ. Από τον τομέα Παραχωρήσεων η εισηγμένη αναμένει κατά μέσο όρο απόδοση (IRR) 15%.

Σχετικά Άρθρα