MENU

Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος αποκτούν φυσικό αέριο με έργα 41 εκατ. ευρώ από την Enaon EDA

Πρώτη σύνδεση με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία – LNG μικρής κλίμακας στη ΒΙ.ΠΕ.

Μια νέα ενεργειακή εποχή ανατέλλει για τη Δυτική Ελλάδα, με την έναρξη της τροφοδότησης της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών με φυσικό αέριο, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση της περιοχής από την ενεργειακή απομόνωση.

Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πλάνο 41 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου και χρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaon EDA καθώς και πόρους του ΕΣΠΑ 2021–2027 και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η τροφοδότηση ξεκίνησε με τη σύνδεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ως του πρώτου βιομηχανικού καταναλωτή στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, ενώ άμεσα αναμένεται η ενεργοποίηση και δεύτερου μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή, με τουλάχιστον έξι βιομηχανίες να προβλέπεται ότι θα συνδεθούν με το δίκτυο έως τα τέλη του 2025.

LNG μικρής κλίμακας – Πρώτη εφαρμογή του μοντέλου της Italgas στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η τροφοδότηση της Πάτρας πραγματοποιείται μέσω δύο σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μικρής κλίμακας, που έχουν εγκατασταθεί εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, με βάση το μοντέλο που έχει αναπτύξει η Italgas στη Σαρδηνία. Το έργο εφαρμόζει προδιαγραφές υψηλής ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα του ιταλικού ομίλου.

Η CEO της Enaon EDA, Francesca Zanninotti, χαρακτήρισε την ημέρα της ανακοίνωσης ως «ορόσημο για τη Δυτική Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της διανομής ενέργειας στην Ελλάδα». Όπως ανέφερε, το έργο δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη συγχρηματοδότηση και την πολύτιμη υποστήριξή της.

Οικιακές και επιχειρηματικές συνδέσεις χωρίς τέλος σύνδεσης – Επέκταση και σε Αγρίνιο και Πύργο

Η υποδομή φυσικού αερίου θα καλύψει περισσότερους από 15.000 καταναλωτές όλων των κατηγοριών έως το 2029, με πάνω από 7.500 συνδέσεις να υλοποιούνται έως το 2027 στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του έργου.

Στην Πάτρα, προβλέπεται η κατασκευή 125 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, από τα οποία 30 χλμ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση του δικτύου στην πόλη αναμένεται στις αρχές του 2027, ενώ οι πρώτοι οικιακοί καταναλωτές αναμένεται να συνδεθούν τον Μάρτιο του 2026.

Αντίστοιχα, σε Αγρίνιο και Πύργο:

  • Στο Αγρίνιο κατασκευάζονται συνολικά 72 χλμ. δικτύου, εκ των οποίων 10 χλμ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ εντός του καλοκαιριού προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας LNG.
  • Στον Πύργο, προβλέπεται η κατασκευή 16 χλμ. δικτύου, με έναρξη εργασιών τον Ιούνιο του 2025 και ενεργοποίηση εντός του α’ τετραμήνου 2026.

Όλοι οι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου με 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, καθιστώντας την πρόσβαση στο φυσικό αέριο ιδιαίτερα ελκυστική.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανία

Η χρήση φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των βιομηχανιών, ενώ θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό εκπομπών CO₂, ενισχύοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τη βιωσιμότητά τους.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι το έργο «είναι απτή απόδειξη ότι η πολυετής διεκδίκηση για φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα αποδίδει καρπούς». Αν και σημείωσε πως «δεν πανηγυρίζουμε», επεσήμανε τη σημασία της αρχής αυτής για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής και επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας για επέκταση του δικτύου σε κάθε γωνιά της.

Σχετικά Άρθρα