MENU

Ξεκινά, έστω και εκπρόθεσμα, η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας του εθνικού οδικού δικτύου

Θα καταγραφεί η κατάσταση των υποδομών σε 6.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, ενώ θα αναλυθεί η επικινδυνότητα συγκεκριμένων σημείων με στόχο να ληφθούν βελτιωτικά μέτρα

Στη διενέργεια της πρώτης ολοκληρωμένης αξιολόγησης του οδικού δικτύου της χώρας προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τον συντονισμό του έργου που αφορά την αξιολόγηση συνολικού μήκους δικτύου περίπου 6.000 χιλιομέτρων και έχει ως στόχο την καταγραφή, ταξινόμηση και χαρτογράφηση της επικινδυνότητας των οδικών υποδομών, με σκοπό τον εντοπισμό τμημάτων υψηλού κινδύνου και τη στοχευμένη λήψη βελτιωτικών μέτρων, έχει αναλάβει η Διεύθυνση Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συμμόρφωσης με ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα 66/2022, που θέτουν σαφή χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις για την παρακολούθηση και αναβάθμιση της ασφάλειας των οδικών υποδομών των κρατών μελών. Όπως προβλέπει το Π.Δ., η πρώτη γενική αξιολόγηση του υφιστάμενου δικτύου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά πενταετία.

Παρά τις επιδεινούμενες επιδόσεις της Ελλάδας και την αύξηση των θυμάτων των τροχαίων, το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, με το χρονοδιάγραμμα να πιέζει ασφυκτικά.

Για την υλοποίηση της αξιολόγησης, το υπουργείο προχωρά στην ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την Υπηρεσία με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, δεδομένου του όγκου και της πολυπλοκότητας του έργου.

Η σχετική σύμβαση εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 139.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έξι μηνών.

Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με πρόσκληση προς τρεις οικονομικούς φορείς που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνική επάρκεια. Οι εταιρείες που κλήθηκαν είναι οι: Γεωδίκτυο (Ευάγγελος Καραμπλιάς & Σία Ε.Ε.), ADT-Ωμέγα Α.Τ.Ε. και Obermeyer Ελλάς ΕΠΕ.

Το προς αξιολόγηση οδικό δίκτυο περιλαμβάνει το Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (άξονες οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Περιφερειών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τους αυτοκινητόδρομους και τις κύριες οδούς όπως ορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες.

Επιτόπια επιθεώρηση και ανάλυση της επικινδυνότητας

Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι εκθέσεις ασφάλειας του οδικού δικτύου αξιολογούν τον κίνδυνο ατυχήματος και τη σοβαρότητα της σύγκρουσης με βάση:

  • Πρωτίστως, οπτική επιθεώρηση, είτε επιτόπου είτε με ηλεκτρονικά μέσα, των χαρακτηριστικών σχεδιασμού της οδού (ενυπάρχουσα ασφάλεια).
  • Ανάλυση τμημάτων του οδικού δικτύου τα οποία είναι σε λειτουργία για πάνω από τρία χρόνια και στα οποία έχει συμβεί μεγάλος αριθμός σοβαρών ατυχημάτων σε αναλογία με την κυκλοφοριακή ροή.

Στο πλαίσιο επίτευξης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η πρώτη αξιολόγηση ασφάλειας ολόκληρου του οδικού δικτύου, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία, διενεργείται το αργότερο έως το 2024.

Οι μεταγενέστερες αξιολογήσεις ολόκληρου του οδικού δικτύου διενεργούνται σε επαρκή συχνότητα, ώστε να εξασφαλίζονται κατάλληλα επίπεδα ασφάλειας, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, διενεργούνται τουλάχιστον κάθε πέντε έτη.

Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα των αξιολογήσεων ασφάλειας παρακολουθούνται είτε με στοχευμένες επιθεωρήσεις οδικής ασφάλειας, είτε με άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Με την προβλεπόμενη διαδικασία, προσδιορίζονται τα οδικά τμήματα, στα οποία «είναι αναγκαίες βελτιώσεις της ασφάλειας των οδικών υποδομών και καθορίζεται η ιεράρχηση μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των συγκεκριμένων οδικών τμημάτων».

Να σημειωθεί ότι και η χώρα μας οφείλει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 να υποβάλει Έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, την κατάταξη ασφάλειας, καθώς και τις βελτιώσεις που έγιναν ή προγραμματίζονται στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική πρόοδο και την προστασία των ευάλωτων χρηστών (πεζοί, ποδηλάτες, ΑμεΑ).

Σχετικά Άρθρα