Η Shell στο εδώλιο – Ολλανδική ΜΚΟ ζητά «μπλόκο» σε νέα κοιτάσματα παγκοσμίως
Η Milieudefensie, η οποία έχει ήδη κερδίσει ενάντια στον πετρελαϊκό κολοσσό σε προηγούμενη νομική διαμάχη
Από: Newsroom
Η Shellαντιμετωπίζει μια νέα νομική πρόκληση στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε επιστολή που εστάλη σήμερα στην εταιρεία, η ΜΚΟ Milieudefensie – ο ολλανδικός βραχίονας της Friends of the Earth – κατηγορεί τη Shell ότι παραβιάζει τη νομική της υποχρέωση φροντίδας, όπως ορίζεται από την ολλανδική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η εταιρεία δεν μειώνει ουσιαστικά τις επενδύσεις της στα ορυκτά καύσιμα, ούτε έχει υιοθετήσει μια επαρκή στρατηγική για το κλίμα για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Euronews.
Η Milieudefensie σκοπεύει να οδηγήσει τη Shell ξανά στα δικαστήρια αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.
«Ως κοινωνία δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε ότι μια εταιρεία όπως η Shell καθορίζει το μέλλον μας χωρίς να έχουμε λόγο σε αυτό», δηλώνει ο διευθυντής της Milieudefensie, Donald Pols.
Η νέα αυτή ενέργεια βασίζεται σε μια υφιστάμενη νομική διαμάχη ανάμεσα στην Milieudefensie και τη Shell, σχετικά με τους κλιματικούς στόχους της εταιρείας για το 2030.
Το 2021, η Shell υποχρεώθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας – απόφαση που αποτέλεσε παγκόσμιο νομικό προηγούμενο. Ωστόσο, πέρυσι η εταιρεία κατάφερε να αναιρέσει την απόφαση στο εφετείο.
Η υπόθεση πλέον έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
Αν και το εφετείο δεν όρισε συγκεκριμένο νομικό στόχο για το κλίμα, αναγνώρισε ότι η Shell φέρει «ειδική ευθύνη» ως πετρελαϊκή εταιρεία να περιορίσει τις εκπομπές της.
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι:
«Είναι λογικό να αναμένεται από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές συνέπειες της περαιτέρω επέκτασης των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, ειδικά στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης».
Η Milieudefensie αξιοποιεί αυτό το σκεπτικό για να ενισχύσει τη νέα της νομική προσφυγή, επισημαίνοντας ότι παρά την αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, η Shell συνεχίζει να σχεδιάζει εκατοντάδες νέα έργα εξόρυξης.
Εκατοντάδες νέα έργα υπό ανάπτυξη – Αντίθετα με τη διεθνή επιστημονική σύσταση
Η Shell διαθέτει ήδη υπό κατασκευή έργα στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη της Milieudefensie και της Global Witness, η εταιρεία κατέχει ή συνδιαχειρίζεται περίπου 700 ακόμη μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα.
Σε έκθεση προς τους επενδυτές τον Μάρτιο, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων μέχρι και τη δεκαετία του 2030.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε νέα επένδυση σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων υπονομεύει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, και έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν μείωση της ζήτησης για να περιορίσουν την προσφορά.
Ο Donald Pols επιμένει ότι η νομική δράση είναι μονόδρομος:
«Η Shell δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της».
Τι ζητά τώρα η Milieudefensie από τα δικαστήρια
Η ΜΚΟ προγραμματίζει να ζητήσει από το δικαστήριο:
Να υποχρεώσει τη Shell να σταματήσει τις επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Να θεσπίσει στόχους μείωσης εκπομπών και για μετά το 2030, σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από 1,5°C.
Παρότι η Shell δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα, η υπόθεση αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια: Μετά την απόφαση του 2021, η Shell μετέφερε την έδρα της από τη Χάγη στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εφαρμογή οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης εκτός Ολλανδίας.
Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος της Milieudefensie, Roger Cox, εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας πως:
«Δεν έχει σημασία πού βρίσκεται η Shell. Τα διεθνή περιουσιακά της στοιχεία – είτε είναι κοιτάσματα, είτε τραπεζικοί λογαριασμοί – μας δίνουν σημαντικό μοχλό πίεσης».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ολλανδική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία, καθώς η Shell είναι καταγεγραμμένη στην Ολλανδία και η συνέχιση των δραστηριοτήτων της προκαλεί βλάβες στην ολλανδική κοινωνία. Η εκτέλεση μιας πιθανής απόφασης μπορεί να γίνει μέσω διεθνών νομικών συμφωνιών.
«Η επίδραση θα μπορούσε να είναι τεράστια»
Η Sjoukje van Oosterhout, επικεφαλής ερευνών της Milieudefensie, δηλώνει ότι μια ευνοϊκή απόφαση δεν θα είχε μόνο μεγάλο αντίκτυπο στη Shell, αλλά θα έστελνε και ένα σαφές μήνυμα σε κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.
«Η επίδραση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε πραγματικά να είναι τεράστια», τονίζει χαρακτηριστικά.