Κατηγορηματικός ως προς τη μη εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Αίγυπτο για την αντιστάθμιση της σταδιακής κατάργησης των ρωσικών ροών, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας e-CNHC με έδρα την Κύπρο, Charles Ellinas μιλώντας στο Montel.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Kpler, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, μόνο η τελευταία παρείχε όγκο αερίου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Το 2022 οι εξαγωγές της υπολογίζονταν σε 5 εκατ. τόνους, με το 2023 να είναι μειωμένο στα 2,2.
Σημειώνεται ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν θα επενδύσει επαρκώς στη μείωση της εγχώριας παραγωγής, ενώ η εγχώρια ζήτηση ήταν επίσης σε άνοδο, είπε, σημειώνοντας ότι η βορειοαφρικανική χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να καταναλώνει – αντί να επανεξάγει – τους όγκους φυσικού αερίου που εισάγει από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ παρήγαγε σχεδόν 27 bcm φυσικού αερίου το 2024, εκ των οποίων περίπου 13 bcm καταναλώθηκαν εγχώρια, 11 bcm εξήχθησαν στην Αίγυπτο και το υπόλοιπο παραδόθηκε στην Ιορδανία.
Διακοπή εξαγωγών
«Η Αίγυπτος είχε προβλήματα με τη δική της προμήθεια»,είπε η ανεξάρτητη σύμβουλος Gina Cohen με έδρα το Ισραήλ στο Montel στο συνέδριο Flame. «Η παραγωγή μειώνεται και η κατανάλωση παραμένει υψηλή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είχε σταματήσει τις εξαγωγές LNG τον περασμένο Απρίλιο.
«Εισάγουν LNG, και κατά την άποψή μου, αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τουλάχιστον», είπε.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη δεν θα έχει πρόσβαση σε αυξανόμενους όγκους της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω προσπαθειών να απογαλακτιστεί εντελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του 2027.
«Η Ευρώπη, όπως πολλές άλλες χώρες, μιλάει πολύ. Αλλά δεν κάνουν αρκετά για να εξασφαλίσουν εναλλακτικό εφοδιασμό», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να αναπτυχθεί το έργο του αγωγού Poseidon, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ισραηλινό αέριο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία.