Δεν θα είναι τελικά τόσο ανώδυνη για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. η διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης, η οποία μάλιστα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολύ γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων την περασμένη εβδομάδα με επτά διαφορετικές προσφορές.
Προ ημερών ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το «Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών της Ακτής Βουλιαγμένης» για την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου του 2025. Όπως υποστηρίζεται, επιχειρείται «η μακροχρόνια εκμίσθωση της ακτής, η οποία αποτελεί χαρακτηρισμένο τουριστικό δημόσιο κτήμα στο οποίο υπάρχει αιγιαλός και παραλία, αρχαιολογικός χώρος, δασική έκταση, αυθαίρετα κτίσματα και συνορεύει με περιοχή Natura. Η κατά τη σχετική πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης θα επιφέρει επίσης κατά πολύ υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης διάρκειας παραχώρησης του αιγιαλού, καθώς και γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνεται ότι η ΕΤΑΔ λειτουργεί το ακίνητο της Ακτής Βουλιαγμένης, «το οποίο έχει πολύ υψηλό ποσοστό κερδοφορίας, γεγονός που εκ πρώτης όψεως προκαλεί ευλόγως ερωτηματικά για την απόφασή της να ξεκινήσει την διαδικασία μακροχρόνιας εκμίσθωσης αυτού, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της εκατοντάδες άλλα ακίνητα, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, και μάλιστα όχι με τη διαδικασία ηλεκτρονικών διαγωνισμών, που συνήθως ακολουθεί, αλλά με μία «ιδιόρρυθμη» διαγωνιστική διαδικασία δύο φάσεων, της πρώτης φάσης χωρίς δημοσιοποίηση της τιμής εκκίνησης, με προφανή στόχο αυτή (η τιμή εκκίνησης) να γνωστοποιηθεί εκ των υστέρων και μόνον σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση, όχι δηλαδή εξαρχής σε όλους».
Το μίσθιο, δηλαδή η Ακτή Βουλιαγμένης, όπως υποστηρίζεται γειτνιάζει στο ανατολικό όριο με περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και συγκεκριμένα με την περιοχή με κωδικό GR3000006 «Υμηττός – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης».
Οι λόγοι, για τους οποίους πρέπει να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες αποφάσεις και η βάσει αυτών αναρτηθείσα από 17.02.2025 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορούν, σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης, παράβαση κατ’ ουσίαν διατάξεων νόμων και ειδικά:
- Παράνομη εκμίσθωση αιγιαλού καθ’ υπέρβαση της ανώτατης επιτρεπτής διάρκειας παραχώρησης γιατί, όπως υποστηρίζεται, με βάση τους όρους παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθ. 6 Ν 5092/2.3.2024, κατά τις οποίες ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα εκτός συναλλαγής πράγματα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και η εκμίσθωσή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, ως αυτές αναφέρονται στην διάταξη του άρθ. 8 § 1, που ορίζει ότι «η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας γίνεται με σύμβαση που καταρτίζεται ανάμεσα στο αρμόδιο όργανο και τον παραχωρησιούχο. Η σύμβαση δεν μπορεί να έχει χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών. Οι συμβάσεις παραχώρησης είναι προσωποπαγείς».
- Παράνομη εκμίσθωση αρχαιολογικού χώρου με το σκεπτικό ότι στο προς εκμίσθωση ακίνητο περιλαμβάνεται και αρχαιολογικός χώρος εμβαδού 1.155 τ.μ., χωρίς να αναφέρεται ότι έχει δοθεί η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
- · Παράνομη εκμίσθωση χώρου με αυθαίρετες κατασκευές γιατί, σύμφωνα με τη σχετική αίτηση, παραβιάζονται οι διατάξεις του N 4495/03.11.2017, στο οποίο ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται η μίσθωση και παραχώρηση ακινήτων, στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης «και στο ένδικο ακίνητο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και μάλιστα εντός της ζώνης του αιγιαλού, η οποία έχει κατασκευαστεί τον Αύγουστο του 2021».
- Παράνομη εκμίσθωση χώρου λόγω υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης εκμετάλλευσης με το σκεπτικό ότι «παραβιάζονται οι διατάξεις του από 01.03.2004 ΠΔ (ΦΕΚ 254 Δ/5-3-2004), με τις οποίες ορίζεται ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια αναψυκτηρίων – εστιατορίων είναι έως 25% της συνολικής δομήσιμης επιφάνειας, που ανέρχεται σε (2.000 τ.μ. x 25 % =) 500 τ.μ., και τούτο διότι εκτός των αναψυκτηρίων, που ήδη λειταυργούν στο ακίνητο της ΑΚΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, υπάρχει κα κτίριο εμβαδού 1.306 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνεται στις προσβαλλόμενες αποφάσεις, στην πρόσκληση και στην παρουσίαση του ακινήτου ως εστιατόριο (Oceanida Restaurant), το οποίο μέχρι τον Μάϊο του 2022 λειτουργούσε ως εστιατόριο με τον τίτλο «Ωκεανίς». Η επιχείρηση αυτή λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1970, ήτοι πριν την έκδοση του άνω ΠΔ. Μετά την αποχώρηση της επιχείρησης αυτής τον Μάϊο του 2022, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση νέας άδειας ως εστιατόριο για το σύνολο του κτιρίου, καθ’ όσον η έκδοση νέας άδειας για το σύνολο του κτιρίου ως εστιατορίου θα γινόταν κατά παράβαση των άνω διατάξεων του από 01.03.2004 ΠΔ».
- Γειτνίαση με περιοχή Natura – υποβάθμιση περιβάλλοντος του ακινήτου «όπου υπάρχει τμήμα δάσους εμβαδού 179 τ.μ., αρχαιολογικός χώρος εμβαδού 1.155 τ.μ., αιγιαλός 14.793 και, σύμφωνα με τα αρχεία της κτηματολογικής βάσης, σε 17.804 τ.μ. αυτού λειτουργεί μέχρι σήμερα οργανωμένη ακτή κολύμβησης και είναι η μόνη πλαζ σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Αττικής, που μπορεί να επισκεφθεί ο μέσος οικονομικά πολίτης, και αποτελεί έναν μοναδικό σε ομορφιά όρμο, γι’ αυτό και η μη ακύρωση των προσβαλλόμενων θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος σε αλλοίωση του όλου περιβάλλοντος χώρου, του αιγιαλού και των προστατευόμενων χώρων αυτού, με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση του οικονομικού ανταλλάγματος σε βάρος, βεβαίως, των μέσων πολιτών αυτής της χώρας, οι οποίοι κινδυνεύουν να είναι σε λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι σ’ αυτήν και μάλιστα ανεπιθύμητοι, λαμβανομένου ιδιαιτέρως υπόψη ότι η μέχρι σήμερα εκμετάλλευση της ένδικης Ακτής «ως έχει και ευρίσκεται» είναι άκρως κερδοφόρα, καθότι, επαναλαμβάνεται ότι, λειτουργεί με εισιτήριο εισόδου, ανερχόμενου τους θερινούς μήνες (Μάϊος – Οκτώβριος), όπου η επισκεψιμότητα είναι μεγίστη, σε 15 ευρώ /άτομο (υπολογίζεται στα 5.000 άτομα ημερησίως τα Σαββατοκύριακα) και τους χειμερινούς σε 5 ευρώ /άτομο».
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για την ανάληψη της παραχώρησης της Ακτής Βουλιαγμένης υπέβαλαν φακέλους οι εξής επτά ενδιαφερόμενοι:
1. AIR CANTEEN A.E. του Βλάσση Γεωργάτο της «Γρηγόρης»
2. ATHENS BEACH CLUB ΑΕ, η κοινή εταιρεία των ΤΕΜΕΣ των Κωνσταντακόπουλου Olayan, Προκοπίου, Κόκκαλη.
3. MONTEKAVO REAL ESTATE Α.Ε. συνδεόμενη με τον όμιλο Ρέστη.
4. THE MARGI A.E. το 5άστερο ιστορικό ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης.
5. Κοινοπραξία EVERGOOD Α.Ε. (CVC) – ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ Α.Ε.Β.Ε.
6. Κοινοπραξία REDS Α. Ε. (Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) – ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕΒΕ» (όμιλος Μελισσανίδη) με διακριτικό τίτλο «Διαγωνιζόμενη Κοινοπραξία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Ακτής Βουλιαγμένης»
7. ΦΑΪΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.