Με τη συμμετοχής της Ολυμπίας Οδού, ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Transform στην περιοχή της Παναγοπούλας.
Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα Horizon Europe και επικεντρώνεται στη βελτίωση και το μετασχηματισμό των υφιστάμενων παρατηρητηρίων σεισμικής δραστηριότητας (για την αποκάλυψη της ανατομίας των πολύπλοκων σεισμογενών ρηγμάτων), κάτι που συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ολυμπίας Οδού για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών που συμβάλλουν στην αποτροπή επικίνδυνων συμβάντων και εξασφαλίζουν την οδική ασφάλεια.
Το έργο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
Ο Καθηγητής, Ευθύμιος Σώκος, από το Τμήμα Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που συντονίζει το έργο, μαζί με 31 επιστήμονες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ξεναγήθηκαν από την Αλεξάνδρα Μαυροειδή, Τεχνική Γεωλόγο, Slopes & Engineering Geology Manager της Ολυμπίας Οδού, στη σήραγγα και ενημερώθηκαν για το Ρήγμα του Κορινθιακού και τις προκλήσεις του έργου. Ο γενικός στόχος του Transform είναι η σημαντική αναβάθμιση της υπάρχουσας ερευνητικής υποδομής Παρατηρητηρίων Σεισμικών Ρηγμάτων του European Plate Observing System.
Η Ολυμπία Οδός, ως διαχειρίστρια εταιρία του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα- Πύργος, ο οποίος βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή όπως το Ρήγμα του Κορινθιακού, συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζοντας την εγκατάσταση καινοτόμων αισθητήρων.
Εξετάζει παράλληλα τη μελλοντική συμμετοχή της στην αξιοποίηση των αναβαθμισμένων ερευνητικών υποδομών, ειδικά στον πυλώνα III «έγκαιρη προειδοποίηση» και επενδύει διαρκώς, πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών της, σε μια σειρά εκτεταμένων προγραμμάτων με σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην πρόληψη κινδύνων από φυσικά φαινόμενα.