Την ανάγκη για άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να περιορίζουν τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κοστίζουν στην οικονομία όσο «δασμοί 110%» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, Maria Luís Albuquerque.
Μιλώντας για το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ο Υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ενοποίηση τραπεζικών και κεφαλαιαγορών, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη μείωση της εξάρτησης από εξωευρωπαϊκές αγορές.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν εις βάθος την οικονομική κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ελληνικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις σταθερότητας, γεγονός που αποδεικνύεται:
Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκε η εμβάθυνση της Τραπεζικής Ενοποίησης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, δύο καίρια βήματα για την ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, σημειώνοντας πως η χώρα:
Ο Υπουργός τόνισε πως η χώρα δεν διαχειρίζεται πλέον κρίσεις, αλλά σχεδιάζει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία. Όπως ανέφερε:
«Οικοδομούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα όχι με λόγια, αλλά με μετρήσιμα αποτελέσματα».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που κατέθεσε το Υπουργείο.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν επέστρεψε απλώς στην κανονικότητα, αλλά πλέον αποτελεί υπόδειγμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη. Τεκμηριώνοντας τη θέση του, επικαλέστηκε τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέττα, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάγκη βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέδειξε ένα κρίσιμο στοιχείο: οι χρηματοοικονομικοί φραγμοί μεταξύ των κρατών-μελών ισοδυναμούν σήμερα με δασμό ύψους 110%.
«Η άρση αυτών των εμποδίων είναι εξαιρετικά σημαντική και θα αποφέρει τεράστιο όφελος τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κα. Albuquerque επισήμανε πως η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας πως:
«Έχουμε τους πόρους για να τις ξεπεράσουμε, αρκεί να εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε πως υπάρχει σαφής αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά και υπάρχουν οι κατάλληλες στρατηγικές για τη στήριξή της μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Η Επίτροπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στήριξη στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης.