MENU

Με ψηφιακό τρόπο, αντί των νομικών διαδικασιών, η διόρθωση λαθών από τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης

Η ψηφιακή διαδικασία επαναπροσδιορισμού ιδιοκτησιών θα επιλύσει το πρόβλημα σε περίπου 25.000 λάθη σε ιδιοκτησίες σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα

Μετά από δεκαετίες ταλαιπωρίας, ανασφάλειας και δικαστικών εξόδων για δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μια ριζική θεσμική τομή για την ψηφιακή διόρθωση λαθών από τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης σε τρία μεγάλα νησιά – τη Λέσβο, τη Χίο και τη Λευκάδα – καθώς και σε άλλες περιοχές όπως η Αλόννησος και η Χαλκιδική.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί μια τεράστια διοικητική εκκρεμότητα που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα και να δοθεί λύση σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να διαχειριστούν, να μεταβιβάσουν ή ακόμα και να κατοχυρώσουν νομικά τις ιδιοκτησίες τους. «Εργαλείο» θα είναι μια νέα ψηφιακή διαδικασία επαναπροσδιορισμού ιδιοκτησιών, η οποία θα ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων. Βασικός πυλώνας της νέας ρύθμισης είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας επαναπροσδιορισμού ιδιοκτησιών, η οποία θα πραγματοποιείται χωρίς δικαστικούς επιμελητές και χωρίς τη σημερινή κοστοβόρα εμπλοκή των δικαστηρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, στόχος είναι «η προοδευτική αποκατάσταση όλων των περιπτώσεων με διαφάνεια, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου». Ο ίδιος άλλωστε παραδέχτηκε ότι τα σφάλματα είναι διαρθρωτικά και «δεν μπορούν να λυθούν με ημίμετρα εντός του παλιού πλαισίου».

Τα λάθη των πρώτων κτηματογραφήσεων είναι πολλά και αποτυπώνονται στα ακόλουθα στοιχεία:

  • Περισσότερα από 25.000 γεωτεμάχια αποτυπώθηκαν λανθασμένα σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα.
  • Στη Χίο, 13.691 γεωτεμάχια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα επαναπροσδιορισμού.
  • Στη Λέσβο, λάθη στα διοικητικά όρια μεταξύ κοινοτήτων (π.χ. Μόρια – Αφάλωνας, Μεσαγρός – Σκόπελος) δημιούργησαν χαοτική εικόνα ιδιοκτησιών.
  • Η προηγούμενη απόπειρα επαναπροσδιορισμού το 2016 απέτυχε παταγωδώς, αφού μόλις 51 από 14.000 γεωτεμάχια διορθώθηκαν στη Χίο (0,3%).

Ψηφιακά οι αιτήσεις, η υποβολή στοιχείων και οι αντιρρήσεις

Η νέα ρύθμιση στηρίζεται στην πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, η οποία θα επεκταθεί ώστε να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία χωρικών μεταβολών. Οι πολίτες θα μπορούν, χωρίς φυσική παρουσία, να:

  • Υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης των ορίων της ιδιοκτησίας τους
  • Επισυνάπτουν στοιχεία (τοπογραφικά, γνωστοποίηση όμορων)
  • Υποβάλουν αντιρρήσεις ηλεκτρονικά
  • Παρακολουθούν τη διαδικασία από την οθόνη του υπολογιστή τους

Κάθε νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν εντοπιστεί λάθη και απαιτείται επαναπροσδιορισμός, θα έχει τη δική του υποπλατφόρμα με ειδικές προσαρμογές για τα τοπικά δεδομένα.

Η διαδικασία φυσικής επίδοσης μέσω δικαστικών επιμελητών, που αύξανε το κόστος ιδίως για μικρές ιδιοκτησίες λίγων τετραγωνικών, οδεύει προς κατάργηση. Πλέον, η ενημέρωση των όμορων ιδιοκτητών θα γίνεται ψηφιακά, μέσα από δίκτυο συντονισμένης προσπάθειας με ΑΑΔΕ, Δήμους αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.

Στοίχημα για την κατάργηση της φυσικής επίδοσης, πάντως, αποτελεί η πλήρης διασφάλιση ότι θα ενημερώνεται και ο τελευταίος όμορος ιδιοκτήτης, ακόμα κι αν ζει στο εξωτερικό με την απόλυτη τήρηση των κανόνων κοινοποίησης και διαφάνειας.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτού του προβλήματος έως και σήμερα χιλιάδες πολίτες σε ιδιοκτησιακή ομηρία, καθώς δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ή αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, δυσκολεύονται να ενημερωθούν για τις διοικητικές αλλαγές, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε πολυετείς δίκες, με τεράστιο οικονομικό βάρος και αγωνιούν ότι, αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του 2025, ίσως χάσουν την περιουσία τους οριστικά, δεδομένου ότι το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή χρονιά είναι το έτος ορόσημο για την περαίωση του Κτηματολογίου. Αν τα προβλήματα στις πρώτες περιοχές δεν επιλυθούν έως τότε, χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν σε μια πρωτοφανή αβεβαιότητα λόγω λαθών του κράτους.

Σχετικά Άρθρα