Σε μετωπική σύγκρουση με την ΑΑΔΕ βρίσκεται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), με αφορμή εγκύκλιο της Αρχής που εκδόθηκε το 2024 και επιχειρεί να επιβάλει τέλος επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά ακίνητο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο STAMA κατήγγειλε την εγκύκλιο ως παράνομη και ανυπόστατη και τον Ιούνιο του 2024 κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπόθεση να οδηγείται πλέον στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική απόφαση, εντός του 2025.
Με την Εγκύκλιο Ε2024/2024, η ΑΑΔΕ επιχείρησε να χαρακτηρίσει κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται βραχυχρόνια ως υποκατάστημα του εκμισθωτή. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο χαρακτηρισμός αυτός ενεργοποιεί την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά ακίνητο, σε δύο περιπτώσεις:
Ο STAMA Greece επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός των ακινήτων ως υποκαταστημάτων είναι αυθαίρετος και δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του φορολογικού ή αστικού δικαίου.
Σύμφωνα με τη νομική προσέγγιση του Συνδέσμου, η έννοια του υποκαταστήματος έχει αυστηρό ορισμό: πρόκειται για χώρο εκτός έδρας, στον οποίο μια επιχείρηση διενεργεί συναλλαγές, παρέχει υπηρεσίες ή παράγει αγαθά. Αντίθετα, στη βραχυχρόνια μίσθωση:
Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο STAMA Greece τον Ιούνιο του 2024 εξετάστηκε από το Β’ Επταμελές Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση 602/2025, το Τμήμα έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) ότι η εγκύκλιος:
«Θέμα: Παράνομη, ανυπόστατη και αυθαίρετη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Τον Απρίλιο 2024 η ΑΑΔΕ προσπάθησε να φορολογήσει με τέλος επιτηδεύματος (600,00€) καθένα ακίνητο που εκμισθώνεται με καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν εκμισθωτής είναι είτε ιδιώτης με τουλάχιστον 3 ακίνητα είτε εταιρεία (ασχέτως αριθμού ακινήτων). Ειδικότερα η ΑΑΔΕ χαρακτήρισε κάθε μίσθιο ως «υποκατάστημα» του εκμισθωτή με Εγκύκλιό της (Ε2024/2024) και χωρίς να προβλέπεται τέτοια εννοιολογική ταύτιση σε οποιονδήποτε νόμο.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama Greece) και οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης που μετέχουν και εκπροσωπούνται μέσω του συνδέσμου κατέθεσαν τον Ιούνιο 2024 αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Εγκυκλίου της ΑΑΔΕ.
Η Εγκύκλιος είναι παράνομη και ανυπόστατη και είναι αυθαίρετος ο χαρακτηρισμός κάθε μισθίου ως υποκαταστήματος. Η νομοθεσία και η νομολογία των δικαστηρίων έχουν ορίσει το υποκατάστημα ως χώρο εκτός της έδρας μιας επιχείρησης, μέσα στον οποίο διενεργούνται συναλλαγές με πελάτες ή παράγονται αγαθά ή παρέχονται υπηρεσίες σε πελάτες. Η βραχυχρόνια μίσθωση ενός ακινήτου (μισθίου) συμφωνείται εκτός του ακινήτου και πριν από την είσοδο του μισθωτή ενώ δεν συνδυάζεται με παροχή υπηρεσιών που μπορούν να χαρακτηρίσουν το μίσθιο ως υποκατάστημα επιχείρησης.
Πράγματι η απόφαση 602/2025 του Β’ Επταμελούς Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) υπέρ της αιτήσεως ακυρώσεως του Stama Greece αποτελώντας μια αρχική δικαίωση.
Το Β’ Τμήμα έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η Εγκύκλιος Ε2024/2024 της ΑΑΔΕ δεν ερμήνευσε την ισχύουσα νομοθεσία αλλά την υπερέβη. Η ΑΑΔΕ χωρίς νομοθετικό έρεισμα επιχείρησε παρανόμως να «νομοθετήσει» μια νέα κατηγορία υποκαταστήματος, που δεν προβλέπεται πουθενά στην φορολογική νομοθεσία. Η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε από το Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ο Stama και τα μέλη του θα δώσουν τον αγώνα της τελικής δικαίωσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ καλώντας παράλληλα τα μέλη του STAMA και κάθε εκμισθωτή βραχυχρόνιας μίσθωσης να αναμείνουν την οριστική κρίση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου».