MENU

Χρονικός και οικονομικός εκτροχιασμός για το έργο της Γραμμής 4 του μετρό – Αναθεωρημένο πλάνο από τον ανάδοχο ζητά η Ελληνικό Μετρό

Η κατάρτιση αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί το σύνολο των σταθμών αποτελεί ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ακρίβειας εγχείρημα

Επίσημη κυβερνητική παραδοχή των καθυστερήσεων, με τις οποίες προχωρά το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του μετρό που θα ενώσει το Γουδή με το Γαλάτσι συνδέοντας αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, αποτελεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ότι «δεν μιλάμε για καθυστέρηση μηνών».

Η Ελληνικό Μετρό, όπως αποκάλυψε ο κ. Ταχιάος, έχει ήδη ζητήσει αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα από την ανάδοχο κοινοπραξία, το οποίο αναμένει τις επόμενες ημέρες χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα το αποδεχτεί ως έχει.

«Το μετρό της Αθήνας είναι ένα έργο πνοής, αλλά θέλει χρόνο. Θεωρητικά τελειώνει το 2029, αλλά δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο σε λανθασμένο σχεδιασμό του διαγωνισμού, όσο και στις δύο βασικές εκκρεμότητες, αυτή των Εξαρχείων και του πάρκου Ριζάρη που δεν λένε να κλείσουν. Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, το υπουργείο θεωρεί ότι σχεδιάστηκε λάθος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έγινε διαχωρισμός μεταξύ των πρόδρομων εργασιών και των εργασιών της κύριας σύμβασης.

«Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια πρώτη καθυστέρηση, αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι καθυστερήσεων στο έργο. Έχουμε δύο μεγάλες εκκρεμότητες: Η μία είναι τα Εξάρχεια και η άλλη είναι το πάρκο Ριζάρη, ο σταθμός του Ευαγγελισμού», εξήγησε ο κ. Ταχιάος.

Αφού ανέφερε ότι το έργο έχει μία ροή, ανακοίνωσε ότι η Ελληνικό Μετρό έχει ζητήσει από την κοινοπραξία την υποβολή αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος.

«Δεν μετρά σε μήνες η καθυστέρηση προφανώς. Τώρα πότε θα ολοκληρωθεί, θα δούμε. Περιμένουμε να μας υποβάλει το χρονοδιάγραμμά του ο ανάδοχος». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο στόχος δεν είναι το υπουργείο να αποδεχτεί το χρονοδιάγραμμα που θα υποβληθεί, αλλά ο ανάδοχος «να το τεκμηριώσει γιατί πάντα υπάρχουν και ευθύνες των αναδόχων στις καθυστερήσεις», σημείωσε με νόημα προσθέτοντας πως «το να θεωρούμε ότι είναι το Δημόσιο αυτό που ευθύνεται για όλα είναι λάθος».

Διαπραγμάτευση για χρόνο και κόστος που μοιραία θα αυξηθεί

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Ταχιάου επί του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει διαπραγμάτευση τόσο ως προς τον χρόνο που θα προταθεί ως και ως προς το κόστος, το οποίο μοιραία θα αυξηθεί δεδομένης και της αλλαγής του τρόπου εργασιών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην παράδοση των σταθμών από το Δημόσιο, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι κατασκευής των σταθμών: Είτε κατασκευάζεται το όρυγμα και περνά από μέσα ο μετροπόντικας, είτε κατασκευάζεται η σήραγγα και μετά κατασκευάζεται ο σταθμός. «Αυτό κάναμε στη Βενιζέλου. Αυτά είναι παραδοχές. Άρα στο χρονοδιάγραμμα ο ανάδοχος πρέπει να παραδεχτεί τις αποδοχές αυτού που του λέει η υπηρεσία. Οπότε είναι λάθος να θεωρούμε ότι αν υπάρχει μια καθυστέρηση από μόνη της παρατείνει το χρονοδιάγραμμα όσο διαρκεί η καθυστέρηση. Ο ανάδοχος έχει τις εναλλακτικές λύσεις εκείνες, οι οποίες επιτρέπουν να τρέξει. Στη βάση αυτή θα παρακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το οποίο πιστεύω ότι θα μας φέρει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες», υπογράμμισε ο κ. Ταχιάος.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κατάρτιση αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί το σύνολο των σταθμών αποτελεί ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ακρίβειας εγχείρημα δεδομένου ότι δεν βρίσκονται όλα τα στοιχεία στο τραπέζι. Από την άλλη ακόμα και αν αυτή γίνει με την παραδοχή ότι θα ακολουθηθεί η δεύτερη μέθοδος για την κατασκευή σταθμών, αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό του έργου, καθώς τα κόστη είναι μεγαλύτερα. Σε όλα αυτά στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να συνυπολογιστούν και πιθανά αιτήματα αποζημίωσης εκ μέρους του αναδόχου, ο οποίος έχει διανύσει τον μισό συμβατικό χρόνο κατασκευής του έργου των 1,8 δισ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει παραλάβει τρεις σταθμούς, ενώ μεταξύ όσων έχει παραλάβει συγκαταλέγονται σταθμοί που καθυστέρησαν από 18 έως 30 μήνες. Τα διαστήματα παράδοσης που είχαν προβλεφθεί, αποτελούν μέρος της υπογραφείσας σύμβασης.

Όλες οι πλευρές, πάντως, έχουν τονίσει ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να συντμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι καθυστερήσεις. Αλλά ακόμα και αυτό θα έχει ενδεχομένως το δικό του τίμημα. Είναι άλλωστε πρόσφατη η περίπτωση της πληρωμής ποσού περίπου 27 εκατ. ευρώ για την «ενωρίτερη παράδοση» κατά τέσσερις μήνες του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος.

Το πρόβλημα των τριών σταθμών

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης για τη Γραμμή 4, έως και σήμερα αναμένεται η παράδοση τριών σταθμών και συγκεκριμένα:

  • Πανεπιστημιούπολη. Εντοπίστηκε αρχαία οδός και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα. Περίπου ένα χρόνο πριν είχε ληφθεί η απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η οδός να αποσπασθεί και να μεταφερθεί, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στον ανάδοχο.
  • Γουδή. Εκεί εντοπίστηκε ένας τεράστιος αγωγός της ΕΥΔΑΠ που δεν ήταν αναγνωρισμένος εξαρχής, ώστε τόσο η εργολαβία των πρόδρομων εργασιών όσο και η Ελληνικό Μετρό να τον λάβουν υπόψιν στον σχεδιασμό. Γίνεται προσπάθεια για νέα χωροθέτηση των εγκαταστάσεων του σταθμού ώστε να μην τον επηρεάσουν.
  • Ευαγγελισμός. Άλλη μία σοβαρή εκκρεμότητα του έργου καθώς αναμένονται τα νεότερα για το πάρκο Ριζάρη. Οι εξελίξεις εκφεύγουν από το πλαίσιο επιρροής και ελέγχου του αναδόχου, ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επίσημα για το περιεχόμενο της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) που έχει υποβληθεί από την Ελληνικό Μετρό στη διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το έργο τον έχει η Ελληνικό Μετρό.

Σχετικά Άρθρα