Στις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προτίθεται να αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη διαχείριση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
Στόχος είναι η απεμπλοκή των πολιτών από τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ».
Το πρόβλημα παραδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου κατά τη χθεσινή (30/6) διυπουργική παρουσίαση των τριών Ταμείων που με κοινοτικούς πόρους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, τη βιομηχανία για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και τις διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου.
Ο κ. Παπασταύρου μίλησε για ανάγκη μεταρρύθμισης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» καθώς καταγράφονται πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι τεράστιες με τους πολίτες να αναγκάζονται να εκταμιεύουν χρήματα που πιθανώς δεν διαθέτουν και να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις μετά από χρόνια ή ακόμη και ποτέ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, δεδομένης της ανάγκης αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» η διαχείριση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου θα γίνεται από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι δικαιούχοι των προγραμμάτων δεν θα είναι οι καταναλωτές αλλά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να υλοποιούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και θα αποπληρώνονται από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Πάντως το σχήμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη και ο κ. Παπασταύρου παρέπεμψε στο κείμενο της διαβούλευσης που θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Τα τρία Ταμεία που ανακοινώθηκαν σε διυπουργική συνέντευξη τύπου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη είναι το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα την περίοδο 2026 – 2032.
Το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο θα διαθέτει κονδύλια συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από κοινοτική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους. Οι δράσεις του, θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, των εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την άμεση εισοδηματική στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Παπασταύρου τόσο σε ότι αφορά την εισοδηματική στήριξη των ευάλωτων όσο και τα προγράμματα αναβάθμισης των κτιρίων θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια συμπεριλαμβάνοντας τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, την νησιωτικότητα ή την ορεινότητα με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να φθάνουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύρια πολίτες.
Στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ εντάσσονται δράσεις για τη στήριξη των ΑΠΕ και την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, τον εξηλεκτρισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων με έμφαση στη βιομηχανία και τον εκσυγχρονισμό της ναυτιλίας.
Σε ότι αφορά τη βιομηχανία ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θα διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ. «Χρήματα που προέρχονται από τη βιομηχανία, επιστρέφουν στη βιομηχανία, για σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και ολόκληρης της Ε.Ε. σε κρίσιμους τομείς, με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών», επεσήμανε κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι οι νέοι πόροι λειτουργούν συμπληρωματικά με τον αναπτυξιακό νόμο. Οι νέοι πόροι θα διατεθούν σε επιχειρήσεις αλουμινίου, χαλκού, σιδήρου, μεταλλικών κατασκευών, ναυπηγεία και τη χημική βιομηχανία.
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν προβλέπονται μέτρα για την απευθείας μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας στο πλαίσιο και του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθεί η ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι συμμερίζεται το αίτημα της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού κόστους και πρόσθεσε ότι η μάχη δίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, εντάσσονται δράσεις χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους καθώς και υποδομές διαχείρισης υδάτων και φόρτισης οχημάτων και πλοίων.