MENU

M. Draghi: Παράδειγμα ανάκαμψης η Ελλάδα — Η Ευρώπη πρέπει να «επανεφεύρει» τον εαυτό της

Εύσημα στον ελληνικό λαό για την πρόοδο μετά την κρίση και κάλεσμα για ριζικές αλλαγές στην άμυνα, την αγορά και τη γεωπολιτική ταυτότητα της ΕΕ

«Δέκα χρόνια μετά την κρίση, θυμάμαι μαύρες ημέρες», ανέφερε συγκινητικά ο Mario Draghi, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist. Μιλώντας για την πορεία της Ελλάδας, τόνισε:

«Το μόνο που μπορεί να πει κανείς στον ελληνικό λαό είναι συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτύχει».

Το σχόλιό του αποτέλεσε σφραγίδα διεθνούς αναγνώρισης για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, μια πορεία που βασίστηκε –όπως σημείωσε– στην πολιτική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

“Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ στρατηγική ισχύος – Τώρα την χρειάζεται απελπισμένα”

Με ιδιαίτερη ένταση, ο Mario Draghi υπενθύμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε ως “project ειρήνης”, χωρίς όμως να αναπτύξει δικές της αμυντικές ή εξωτερικές πολιτικές, καθώς αυτά τα πεδία καλύπτονταν από τις ΗΠΑ.

Σήμερα, όμως, όπως είπε, η Ευρώπη συνειδητοποιεί με σκληρό τρόπο τα ελλείμματά της:

«Η Ευρώπη πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό, συνεργασία και κοινές αποφάσεις».

Παραπέμποντας στον Jean Monnet, υπογράμμισε ότι η ΕΕ συνήθως προοδεύει μέσα από κρίσεις, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε κρίση.

Κατακερματισμένη αγορά, αποδυναμωμένη καινοτομία

Ο Draghi στάθηκε ιδιαίτερα στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, η οποία, αν και θεσμοθετημένη από το 1992, στην πράξη παραμένει ανεπαρκής:

«Έχουμε κοινή αγορά για τις οδοντόπαστες αλλά όχι για την τεχνητή νοημοσύνη».

Η πολυνομία και η έλλειψη ενιαίων κανόνων, όπως σημείωσε, ωθούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας σε 27 διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Ευρωπαϊκή άμυνα: “27 στρατοί, 1,7 εκατομμύρια στρατιώτες, καμία ενιαία ισχύς”

Η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα διάσπασης και αναποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τον Draghi. Όπως τόνισε:

«Έχουμε 1,7 εκατομμύρια στρατιώτες αλλά 27 διαφορετικούς στρατούς».

Οι διαφορετικές τεχνολογίες, οι επικαλύψεις και η έλλειψη κοινής στρατηγικής καθιστούν την Ευρώπη ευάλωτη, ενώ παράλληλα οδηγούν σε υπερβολικά υψηλό κόστος εξοπλισμών, ιδίως όταν γίνονται εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

«Τα όπλα που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι αν τα κατασκευάζαμε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Μυτιληναίος: “Έχουμε ευκαιρία συγχώνευσης της αμυντικής βιομηχανίας”

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που συμμετείχε στη συζήτηση, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δεκαετία και πλέον για να αποκτήσει ισχυρή αμυντική ισχύ, και μέχρι τότε πρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, μίλησε για μια μοναδική ευκαιρία συγχώνευσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε μεγαλύτερες οντότητες, επισημαίνοντας την ανάγκη για οικονομικά και θεσμικά κίνητρα συνεργασίας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων παικτών.

Ενέργεια: Μετάβαση χωρίς σχέδιο, κόστος χωρίς όριο

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ δεν έμεινε εκτός κριτικής. Ο Draghi ξεκαθάρισε πως η απανθρακοποίηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος δρόμος για ενεργειακή αυτονομία, ωστόσο χρειάζεται συνάφεια στόχων και μέσων:

«Δεν μπορείς να καταργήσεις τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αν δεν έχεις ηλεκτρική ενέργεια για να τους αντικαταστήσεις».

Στάθηκε ιδιαίτερα στις ανεπάρκειες του συστήματος: δίκτυα, αποθήκευση, μεταρρυθμίσεις αγοράς και τιμολογιακή πολιτική. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ενέργεια από αποσβεσμένα υδροηλεκτρικά έχει σχεδόν μηδενικό κόστος παραγωγής, αλλά τιμολογείται με βάση το φυσικό αέριο. Υπάρχουν συγκαλυμμένα συμφέροντα. Αν δεν αλλάξει η αγορά, θα καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση».

Από την πλευρά του, ο Μυτιληναίος σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση προχώρησε βεβιασμένα, με αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές και την αποβιομηχάνιση:

«Έχουμε κάνει μεγάλα λάθη και τα πληρώνουμε. Ελπίζουμε τουλάχιστον να έχουμε μάθει».

Σχετικά Άρθρα