Η ναυτιλία είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο, υπεύθυνη για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερες ακόμη και από την αεροπορία. Μέσα σε αυτό το γιγάντιο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να γεννιέται μια νέα ιδέα.
Η Seabound, μια νεαρή εταιρεία με επικεφαλής την Alisha Fredriksson, αναπτύσσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα: Ένα απλό κοντέινερ, που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στα φορτηγά πλοία, «ρουφά» τους ρύπους τους και τους μετατρέπει σε ασβεστόλιθο. Είναι μια ιδέα που όχι μόνο έχει ήδη αποδειχτεί αποτελεσματική, αλλά και ανοίγει τον δρόμο για μια πιο καθαρή ναυτιλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Δεν είναι κάτι εντυπωσιακό με την πρώτη ματιά. Ένα απλό μεταλλικό κοντέινερ, γεμάτο με χιλιάδες μικρά σφαιρίδια ασβέστη (quicklime). Όταν τα καυσαέρια από το ντίζελ περνούν μέσα από αυτά, ο ασβέστης απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε ασβεστόλιθο. Μια χημική αντίδραση που συμβαίνει απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Alisha Fredriksson, CEO της Seabound, ήταν μια νεαρή γυναίκα που ήθελε να γίνει γιατρός. Όμως, όταν διάβασε μια έκθεση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συνειδητοποίησε πως η κλιματική κρίση θα επηρεάσει όλους μας και πως εκείνη μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Έτσι, άφησε πίσω το όνειρο της ιατρικής και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη μιας λύσης για τη ναυτιλία.
Τα πρώτα πρωτότυπα πέρασαν από σκληρές δοκιμές — σε πλοία, ναυπηγεία και ακόμα και στο ταξίδι μέσα από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: το κοντέινερ μπορεί να συλλάβει το 78% του διοξειδίου του άνθρακα και το 90% του τοξικού θείου που παράγουν τα πλοία. Μια πραγματική ανάσα καθαρού αέρα μέσα σε έναν τομέα που έως τώρα «σάπιζε» από ρύπους.
Όμως το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Ο ασβέστης που χρησιμοποιείται παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους που εκπέμπουν πολύ CO2. Η ομάδα της Seabound ψάχνει για τρόπους να χρησιμοποιήσει «πράσινο» ασβέστη, που παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια ή με τεχνολογίες που κρατούν μακριά το CO2 από την ατμόσφαιρα. Δεν είναι εύκολο, αλλά το μέλλον της τεχνολογίας αυτής εξαρτάται από αυτό.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός συμφώνησε σε κανόνες που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα πλοία για τις εκπομπές τους. Το όριο αυτό θα γίνεται όλο και πιο αυστηρό. Και εδώ η Seabound μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, επιτρέποντας στα πλοία να μειώσουν τις εκπομπές τους με μια συσκευή που μπορούν να προσθέτουν σταδιακά — όσο σκληραίνει η νομοθεσία και όσο προχωρά η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές καυσίμων.
Η πρόκληση τώρα είναι να κλιμακώσουν την τεχνολογία τους, να την κάνουν προσιτή και διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Κάθε μονάδα κοστίζει δεκάδες χιλιάδες λίρες — μια τιμή που, όπως λέει η Fredriksson, είναι προσιτή για μεγάλες εταιρείες. Μια εταιρεία ήδη δεσμεύτηκε να τοποθετήσει τα πρώτα πλήρη κοντέινερ μέσα στη χρονιά. Και εκείνη ονειρεύεται μια μέρα να δει εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες πλοία με τις συσκευές της, σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου.
Πηγή φωτο: Freepik