Σε πλήρη αποδιοργάνωση κινδυνεύει να οδηγηθεί ο τεχνικός κορμός της Δημόσιας Διοίκησης, εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών και των υψηλών απαιτήσεων, οι οποίες έχουν καταφέρει να καταστήσουν το Δημόσιο μη ελκυστικό εργοδότη, απέναντι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε μία καριέρα στο εξωτερικό.
Η κρίση στελέχωσης από διπλωματούχους μηχανικούς μάλιστα απειλεί να ναρκοθετήσει και σειρά κρίσιμων έργων, μεταξύ των οποίων και αυτά που προχωρούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε απολύτως ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μία αφορά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στην επιστολή σημειώνει «τον σοβαρό πλέον κίνδυνο οι υπηρεσίες του Κράτους να απογυμνωθούν από υπαλλήλους του κλάδου Διπλωματούχων Μηχανικών».
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών – Μελών του ΤΕΕ παραμένουν καθηλωμένες εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να απέχουν σημαντικά πλέον τόσο από την ικανοποιητική κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών τους όσο και από την αξία του έργου που παράγουν.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επικαλείται στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), σύμφωνα με τα οποία, είναι έντονο το φαινόμενο απόρριψης του διορισμού από τους ενδιαφερομένους. Ειδικότερα, στον γραπτό διαγωνισμό 3ΒΓ από τις συνολικά 482 θέσεις που έμειναν κενές, οι 358 αφορούσαν τον κλάδο και τις ειδικότητες των Διπλωματούχων Μηχανικών, ήτοι ποσοστό 75% επί του συνόλου των κενών θέσεων. Από τις συνολικά 1.259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών που ζητήθηκαν από το ΑΣΕΠ, καλύφθηκαν μόλις οι 901, ενώ για την προκήρυξη 13Κ/2021 που αφορούσε προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες, αναφέρεται ότι ποσοστό 37 – 38% των θέσεων που προκηρυχθήκαν δεν καλύφθηκαν λόγω παραιτήσεων, με το ανωτέρω ποσοστό να υπερβαίνει το 50% στις ειδικότητες των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών.
Χαμηλότερες έως 60% οι αποδοχές των μηχανικών του Δημοσίου
Ως βασική αιτία εμφανίζονται οι μισθολογικές διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων που υπηρετούν στη χώρα μας, με τους συναδέλφους τους σε χώρες της Ε.Ε, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα εντός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις φτάνουν το ποσοστό 30 – 40%, συγκρινόμενες με το εξωτερικό, ενώ οι αποδοχές των μηχανικών που υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερες κατά 50 – 60% σε σχέση με αυτές των μηχανικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας.
Το ζήτημα αυτό απειλεί και την ομαλή εκτέλεση των έργων, με τον κ. Στασινό να επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι γνώσεις και η συμμετοχή των μηχανικών είναι απαραίτητες για την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων έργων, όπως αυτά που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Επιπλέον υπογραμμίζει πως τα μέλη του ΤΕΕ «είναι επιφορτισμένα με την άσκηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών, η διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η προστασία του περιβάλλοντος, οι ελεγκτικές και αδειοδοτικές διαδικασίες και τα έργα στο χώρο του πολιτισμού και της άμυνας».
Έξι μέτρα για επίλυση του προβλήματος
Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης το Επιμελητήριο προτείνει:
Ο κ. Στασινός επισημαίνει στον κ. Πιερρακάκη ότι ο κλάδος «έχει κατεξοχήν αναπτυξιακό ρόλο και τα αποτελέσματα των υπηρεσιών που παρέχει (μελέτες και τεχνικά έργα) δεν περιορίζονται στους πολίτες και το περιβάλλον αλλά επεκτείνονται και στην Οικονομία, διότι τα έργα πέρα από την βελτίωση της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των πολιτών, ταυτόχρονα αποτελούν οικονομικό πολλαπλασιαστή διότι συνεισφέρουν σε εισφορές, φόρους, πόρους από συγχρηματοδοτούμενα έργα αλλά και προστιθέμενη αξία σε τομείς και υλικά με υψηλό ποσοστό εγχώριας προέλευσης. Ειδικά μπροστά στην εκτέλεση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης όπου ο ρόλος των Διπλωματούχων Μηχανικών θα είναι καθοριστικός. Επομένως η αποδοχή των παραπάνω προτάσεων αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο κλάδος μας», καταλήγει η επιστολή.