MENU

Κομισιόν: Έγκριση-κλειδί για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Έξυπνες υποδομές, ψηφιακή μετάβαση και ηλεκτροκίνηση στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης

Θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, σηματοδοτώντας μια δυναμική επανεκκίνηση κρίσιμων έργων που αφορούν τις υποδομές, το περιβάλλον, την ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση, τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή μετάβαση.

Η αναθεώρηση, που υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις 14 Μαΐου 2025, στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς καμία μείωση στη χρηματοδότηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα δράσεις υψηλής ζήτησης και εισάγοντας νέα έργα στρατηγικής σημασίας.

Έξυπνες υποδομές και ηλεκτροκίνηση στην πρώτη γραμμή

Στο αναθεωρημένο σχέδιο, προβλέπεται:

  • Ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας στα δέκα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά τούνελ του ΟΣΕ με χρήση έξυπνων συστημάτων.
  • Δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια για μαθητές.
  • Ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού σε βασικούς οδικούς άξονες, με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση.
  • Προμήθεια 175 επιπλέον ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποκαθιστώντας τα προγράμματα «Πράσινα Ταξί» και «Φορτίζω Παντού» λόγω μειωμένης ανταπόκρισης της αγοράς.

Ψηφιακή μετάβαση στην εκπαίδευση, υγεία και δημόσιο

Το «Ελλάδα 2.0» επεκτείνεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων τομέων:

  • Επιπλέον 2.900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία.
  • Ψηφιοποίηση της δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού, με έμφαση στον εντοπισμό αυθαίρετης δόμησης μέσω νέων τεχνολογιών.
  • Προμήθεια δύο αεροσκαφών Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  • Νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση πολιτών από τον δημόσιο τομέα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ταχύτητα στη δημόσια διοίκηση.

Χρηματοδότηση από ανακατανομή πόρων – Τι αλλάζει και γιατί

Η χρηματοδότηση των νέων έργων προήλθε από ανακατανομή διαθέσιμων πόρων, καθώς μεταφέρθηκαν έργα που:

  • Εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά εργαλεία μεγαλύτερης διάρκειας, όπως τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση των 7 Canadair.
  • Δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων, λόγω αντικειμενικών περιορισμών, όπως:
    • Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων,
    • Η ψηφιοποίηση του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας,
    • Και το φράγμα Αλμωπαίου.

Ν. Παπαθανάσης: Άμεση και θετική ανταπόκριση στις κατευθύνσεις της Κομισιόν

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπενθύμισε πως η πρόταση αναθεώρησης υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ανταποκρινόμενη στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη-μέλη για τροποποίηση των εθνικών τους σχεδίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη υποβολή των υπολειπόμενων αιτημάτων πληρωμής.

Επόμενο Βήμα: Το ECOFIN τον Ιούλιο

Μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, το σχέδιο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) εντός του Ιουλίου, ολοκληρώνοντας τη θεσμική διαδικασία και σηματοδοτώντας την έναρξη υλοποίησης των νέων έργων.

Για το πλήρες κείμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικά Άρθρα