Προτάσεις που περιλαμβάνουν τόσο την ενεργοποίηση ειδικών επενδυτικών ταμείων ακόμη και την τιτλοποίηση χρεών διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ Γιώργος Συριανός ως λύση στο έλλειμμα χρηματοδότησης νέων έργων υποδομής.
Στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας με κύριο θέμα τα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε χθες (2/7) ο κ. Συριανός επανάλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων για την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις για την υποστήριξη και χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων υποδομής, πέραν της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για ένα συνεκτικό σχέδιο χρηματοδότησης για τα έργα υποδομών νέας γενιάς, δεδομένου ότι οι δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι είναι πεπερασμένοι.
Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπερταμείου να δημιουργήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών, το οποίο εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει μέρος των κεφαλαίων του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (sovereign fund), αλλά και θα επιδιώξει περαιτέρω μόχλευση με κατεύθυνση τη χρηματοδοτική συμβολή σε έργα υποδομών.
Σε συνέχεια αυτού, ο κ. Συριανός επαναδιατύπωσε την πρόταση που καταγράφηκε και στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΤΕΑΤ και αφορά στην ίδρυση ενός Εθνικού Ταμείου Έργων Υποδομής. Ανάφερε δε πως κάτι αντίστοιχο έχει επιχειρηθεί στον Καναδά με τη σύσταση του Canada Infrastructure Bank (CIB). Υποστήριξε πως οι πόροι για ένα τέτοιου τύπου Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσαν να προέλθουν από τέλη διοδίων ή λιμενικά τέλη, μερίδιο από φόρους καυσίμων και κυκλοφορίας, κοινοτικά κονδύλια (νέο Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), Πράσινα Ομόλογα, Ομόλογα Έργων (Project Bonds), τέλη ρύπων, αλλά και τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αρνητικό στην τιτλοποίηση χρεών το ΥΠΟΜΕ
Επίσης ο κ Συριανός διατύπωσε για πρώτη φορά την πρόταση τιτλοποίησης χρεών, αναφέροντας πως θα μπορούσε να ανοίξει διάλογος για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς χρέους. Ο κ. Συριανός επί της ουσίας εκτίμησε πως το χρηματοοικονομικό μοντέλο τιτλοποίησης δανείων που ακολούθησαν οι τράπεζες μεταπουλώντας σε ιδιώτες και εκδίδοντας ομόλογα, θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε χώρο των κατασκευών, επιτρέποντας στις οικονομίες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νέα έργα.
Στον αντίποδα πάντως των παραπάνω τοποθετήσεων, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος σχολίασε πως το αξιόχρεο της χώρας δεν της επιτρέπει να προβεί σε μια τέτοια διαδικασία.