MENU

Σε κυκλοφοριακή ασφυξία η Αττική – Αναζητείται χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα αποσυμφόρησης της κίνησης

Η μοναδική άμεση παρέμβαση που μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 2025 είναι η αναδιευθέτηση του ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού με στόχο να αυξηθεί η χωρητικότητά του

Επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας με το κυκλοφοριακό πρόβλημα να είναι πλέον μη αντιμετωπίσιμο, καθώς μόνο στον Κηφισό εκτιμάται ότι χάθηκαν στο μποτιλιάρισμα περίπου 6,5 εκατομμύρια ώρες μόνο το 2024.

Η λεωφόρος Κηφισού μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων, αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κυρίως όσο προχωρούν τα έργα του μητροπολιτικού πόλου του Ελληνικού, τα οποία θα προσθέσουν άλλη μία πόλη μέσα στην πόλη που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί συγκοινωνιακά.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η χρηματοδότηση. Άλλωστε πέραν των νέων και ενισχυτικών παρεμβάσεων που συζητιούνται, υπάρχουν και άλλες, όπως η επέκταση του μετρό στο Ίλιον, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εξαιτίας της απουσίας πόρων.

Αυτό, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει και πιθανότατα και να ολοκληρωθεί εντός του 2025, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας για τα ΣΔΙΤ, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, είναι η αναδιευθέτηση του ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού με στόχο να αυξηθεί η χωρητικότητά του καθώς σήμερα λειτουργεί στα όρια της συμφόρησης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διάνοιξη δύο διακριτών εξόδων σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς: «Θα κάνουμε παρέμβαση στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, αυτό το έχουμε συζητήσει με τον παραχωρησιούχο, δεν είναι μια συγκοινωνιακή διευθέτηση, θα απαιτήσει και κάποια έργα. Ο σχεδιασμός που κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί θα απαιτηθούν κάποιες διακοπές κυρίως στην έξοδο προς Ελευσίνα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Η διάρκεια των έργων υπολογίζεται σε τρεις με τέσσερις μήνες και στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, είναι να κλείσει το θέμα εντός του 2025: «Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η μελέτη για να προχωρήσουμε. Ο ανάδοχος έχει πάρει τη μελέτη. Δεν είναι μεγάλη παρέμβαση. Πέραν της μελέτης, θέλουμε να το εκτελέσουμε και αμέσως», σημείωσε ο υφυπουργός.

Τέσσερα αναγκαία έργα, μόνο ένα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Για να… ανασάνει κυκλοφοριακά η πρωτεύουσα, το υπουργείο συζητά και δέσμη άλλων τεσσάρων έργων, εκ των οποίων ωστόσο πόροι έχουν εξασφαλιστεί μόνο για το ένα. Αυτά τα έργα είναι:

  • Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά. Το έργο θα προχωρήσει ύστερα από λήθαργο ετών, καθώς μόλις πρόσφατα άναψε το πράσινο φως για την εκκίνηση των εργασιών δημοπράτησης. Στο φυσικό αντικείμενό του συνολικού μήκους 7,4 χιλιομέτρων έργου, περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του ημιδιανοιχθέντος τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, ο ανισόπεδος ημικόμβος Σκαραμαγκά για την σύνδεσή της με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, η αναβάθμιση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Σχιστού, η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Ναυπηγείων, η αναδιαμόρφωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και της λεωφόρου μεταξύ των παραπάνω κόμβων και η κατασκευή του απαιτούμενου δικτύου συλλογής ομβρίων της περιοχής.
  • Ο άξονας Ελευσίνα – Οινόφυτα. Τόσο το υπουργείο όσο και οι συγκοινωνιολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς προσφέρει μεγάλη δυνατότητα αποσυμφόρησης στην Εθνική και την Αττική Οδό. Το έργο έχει «παγώσει» από το 2013 και αναζητεί χρηματοδότη. Ωστόσο η κατασκευή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θεσμό των πρότυπων προτάσεων, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει «περπατήσει» αν και έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν μπορεί και να εφαρμοστεί δεδομένου ότι το υπουργείο έχει εξαγγείλει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στις οποίες όμως έχει καθυστερήσει να προχωρήσει.
  • Η Λεωφόρος Κύμης. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο, το οποίο ωστόσο παραμένει χωρίς χρηματοδότηση.
  • Η επέκταση του μετρό προς το Ίλιον. Στόχος είναι να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο δεδομένου ότι στην ίδια χρηματοδοτική περίοδο συνυπάρχει με το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του μετρό, αλλά και την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης στις βορειοδυτικές συνοικίες. Η συγκεκριμένη επέκταση, πάντως, θα έδινε επίσης ανάσα στον Κηφισό εξυπηρετώντας υπογείως ένα σημαντικό τμήμα των δυτικών προαστίων. Το έργο των 550 εκατ. ευρώ βρίσκεται στον «πάγο» από το 2023 και ενώ προσφάτως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση προέβλεπε 4 χιλιόμετρα γραμμής και τρεις νέους σταθμούς (Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο).

«Πονοκέφαλος» το Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά τα νότια της Αττικής και την παραλιακή, η κύρια αγωνία αφορά την επιβάρυνση που θα προκύψει με τη λειτουργία του νέου Μητροπολιτικού Πόλου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, το υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Lamda Development αναζητώντας τεχνικά και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, καθώς η σήραγγα Ηλιούπολης και η σχετική πρότυπη πρόταση δεν έχει εξεταστεί καθόλου εξαιτίας του υψηλού της κόστους.

Εκ μέρους των επενδυτών είναι εκπεφρασμένο το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της σύνδεσης με το Μετρό, ενώ έχει γνωστοποιηθεί και η δυνατότητα παραχώρησης χώρου για την κατασκευή σταθμού εντός της επένδυσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μετρό είναι σαφώς ένα πολύ πιο ακριβό αλλά και πιο χρονοβόρο έργο συγκριτικά με το τραμ που επρόκειτο να εξυπηρετήσει την περιοχή, αφού εντός του χώρου υφίσταται ήδη αμαξοστάσιο.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις ή να έχει γίνει ακόμη λόγος για χρηματοδότηση, καθώς το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των μελετών. «Συζητάμε ποιες είναι οι τεχνικές λύσεις πρώτα και να δούμε πως θα χρηματοδοτήσουμε τις τεχνικές μελέτες. Η Lamda Development ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στα ζητήματα αυτά», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σχετικά Άρθρα