Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα Κρήτης, η οποία ξέσπασε χθες το απόγευμα και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Αντίθετα, στη Χαλκιδική η εικόνα είναι πλέον σαφώς βελτιωμένη, με τη φωτιά στη Βουρβουρού να έχει περιοριστεί σημαντικά και να μην εμφανίζει ενεργά μέτωπα.
Η κατάσταση στην Ιεράπετρα παραμένει κρίσιμη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Οι ριπές ανέμου που φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ προκαλούν συνεχείς κηλιδώσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων εστιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε δύσβατα σημεία.
Στην περιοχή επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 46 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 10 ελικόπτερα, το ένα εκ των οποίων έχει αναλάβει τον συντονισμό των πτήσεων. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης και του ΓΕΕΘΑ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ και Λιμενικό.
Τον συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον τουρισμό της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργο Τζαράκη, περίπου 5.000 τουρίστες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας, κατόπιν οδηγιών εκκένωσης που εκδόθηκαν από τις Αρχές.
Αν και οι περισσότερες μονάδες δεν υπέστησαν ζημιές, σε ξενοδοχείο στην Αγιά Φωτιά σημειώθηκαν περιορισμένες καταστροφές. Η ανησυχία, πάντως, στρέφεται πλέον και στις κρατήσεις των επόμενων ημερών, καθώς η αβεβαιότητα και η εικόνα των καμένων εκτάσεων δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για την περιοχή, η οποία μέχρι χθες παρουσίαζε πληρότητα άνω του 90%.
Αντίθετη είναι η εικόνα στη Χαλκιδική, όπου η μεγάλη φωτιά στη Βουρβουρού έχει πλέον περιοριστεί, χωρίς ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και πραγματοποιούν διαρκείς διαβροχές για να αποφευχθούν νέες αναζωπυρώσεις, καθώς οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνες.
Επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντο, 49 οχήματα, ομάδα drone για εναέρια επιτήρηση, καθώς και δεκάδες εθελοντές. Η επιχείρηση συντονίζεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ και εδώ έχει μεταβεί κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, επισήμανε σε χθεσινή ενημέρωση ότι «μπαίνουμε στον τρίτο και δυσκολότερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου». Όπως ανέφερε, ο Ιούλιος διαχρονικά είναι ο θερμότερος μήνας, συνδυάζοντας υψηλές θερμοκρασίες με ισχυρούς ανέμους – στοιχεία που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
Υπενθύμισε, τέλος, την υποχρέωση των πολιτών να διατηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη και τον περιορισμό των πυρκαγιών.