MENU

Προειδοποίηση Δ. Φούρλαρη: Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να είναι πλήρως άτρωτο σε blackout

Οι επιπτώσεις της διείσδυσης ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο και το φαινόμενο "καταρράκτης"

«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να είναι πλήρως άτρωτο σε blackout», τόνισε ο Δημήτρης Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της πρόσφατης κρίσης που έπληξε το ηλεκτρικό σύστημα της Ισπανίας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών δικτύων.

Οι αιτίες του blackout στην Ισπανία

Κατά την ανάλυσή του, ο κ. Φούρλαρης εξήγησε πως το ισπανικό blackout προκλήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων: αύξηση τάσης, καθυστερημένες αποκρίσεις στις διασυνδέσεις και μαζικές αποσυνδέσεις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αυτό το φαινόμενο, περιγραφόμενο ως “καταρράκτης”, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες ισχύος, επηρεάζοντας ακόμα και πυρηνικές και μονάδες φυσικού αερίου.

Η ελληνική εμπειρία και οι προκλήσεις της ανθεκτικότητας

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ιστορικά blackout που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τα έτη 1983, 1988, 1989 και 2004, τονίζοντας ότι το ελληνικό σύστημα είχε κατά καιρούς σημεία τρωτότητας. Υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα του συστήματος είναι κρίσιμη, επισημαίνοντας την ανάγκη διασυνδέσεων με επαρκή ικανότητα και τη δυνατότητα άμεσης απόκρισης σε κρίσεις.

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ιβηρική Χερσόνησο, ο κ. Φούρλαρης εξήγησε πως η Ελλάδα διαθέτει μικρότερο μέγεθος αλλά υψηλότερη διασυνδεσιμότητα, γεγονός που αυξάνει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Παράλληλα, τόνισε το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί:
«Θέλουμε ανθεκτικότητα ως αυτοσκοπό ή αποδεχόμαστε αυξημένο ρίσκο blackout με αντάλλαγμα χαμηλότερες τιμές μέσω υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ;»

Προτάσεις για την ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος

Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου, μεταξύ των οποίων:

  • Επανεξέταση των ορίων τάσεων και των ρυθμίσεων προστασίας,
  • Ενίσχυση των διασυνδέσεων και των υποδομών,
  • Εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταριών,
  • Ενίσχυση του ελέγχου τάσης και αντιμετώπιση των ταλαντώσεων,
  • Αυστηροί κανόνες για νέα αιτήματα σύνδεσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνολική σταθερότητα του συστήματος.

Η πρόσφατη κρίση στην Ισπανία αποτελεί σοβαρή υπενθύμιση ότι κανένα ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη για ισχυρή, τεχνοκρατική και κοινωνικά υπεύθυνη πολιτική στον τομέα της ενέργειας, ικανή να ισορροπεί ανάμεσα στην ασφάλεια, την οικονομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα