Την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη κατέγραψαν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας τον Ιούνιο, ενώ όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τον Ιούλιο, η αυξητική πορεία συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι τα τιμολόγια του ρεύματος στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σε απόλυτα νούμερα κινούνται κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης όταν συγκρίνονται με όρους αγοραστικής δύναμης είναι κατά πολύ υψηλότερα.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΕΡΙ, του διεθνούς οίκου ανάλυσης του κόστους των οικιακών λογαριασμών ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών για δίκτυα, αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την πρωτιά κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με αυξήσεις 7% και 6% αντίστοιχα.
Έτσι στην Ελλάδα, η μέση τιμή ηλεκτρισμού τον Ιούνιο (κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια) ήταν 24,06 λεπτά/KWh, με τη μέση τιμή μόνον των κυμαινόμενων τιμολογίων να διαμορφώνεται σε 23,95 λεπτά/KWh, πράγμα που δείχνει ότι τα μπλε ήταν κατά μέσον όρο ακριβότερα.
Η μέση τιμή στη χώρα μας των 24,06 λεπτών/KWh είναι πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο των 27 χωρών, των 24,52 λεπτών/KWh και ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο, των 23,55 λεπτών/KWh των 33 πρωτευουσών της Ευρώπης.
Ωστόσο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (PPS), η Ελλάδα με 29,61 PPS απέχει αρκετά από τον μέσο όρο των 26,20 PPS της ΕΕ-27 και των 25,16 PPS των 33 χωρών. Όσον αφορά τη σύγκριση μόνον στα κυμαινόμενα τιμολόγια των 15 χωρών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος όρος των 15 χωρών είναι 27,93 ευρώ/KWh, ενώ στην Ελλάδα η μέση τιμή των 23,95 ευρώ/KWh είναι αρκετά φθηνότερη.
Δεν συμβαίνει το ίδιο αν η σύγκριση γίνει σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, καθώς η μέση τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων ανέρχεται σε 29,47 PPS, έναντι 25,60 PPS του μέσου όρου των 15 χωρών της ΕΕ.
Αυξάνονται τα συμβόλαια σταθερών τιμολογίων
Ταυτόχρονα η έρευνα διαπιστώνει αύξηση του αριθμού των σταθερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, παρότι οι τιμές τους ήταν ελαφρά υψηλότερες από τις τιμές των κυμαινόμενων, φαινόμενο που παρατηρείται και στη χώρα μας.
Σε 15 χώρες της ΕΕ για τις οποίες η ΗΕΡΙ έχει στοιχεία για τις τιμές των σταθερών συμβολαίων, η μέση τιμή τους είναι υψηλότερη κατά 2,58 λεπτά/kWh από τη μέση τιμή των κυμαινόμενων συμβολαίων. Μεμονωμένα, μόνον σε τρεις αγορές, της Γαλλία, της Γερμανία και της Βρετανίας, τα σταθερά συμβόλαια είναι κατά μέσο όρο φθηνότερα από τα αντίστοιχα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Η μέση τιμή για τα σταθερά τιμολόγια ήταν 30,51 λεπτά /kWh, ενώ η μέση τιμή για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν 27,93 λεπτά/kWh.
Εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Πορτογαλία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο και τη Ρώμη και τη Βιέννη, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι τιμές είτε μειώθηκαν με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στο Οσλο (-7%), είτε έμειναν σταθερές.
Σύμφωνα με την ανάλυση της HEPI o Ιούνιος σηματοδοτεί το τέλος της πτωτικής τάσης που παρατηρείται από τις αρχές της άνοιξης, καθώς οι υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες – που οφείλονται σε πρώιμα κύματα καύσωνα – άρχισαν να ωθούν προς τα πάνω τη ζήτηση για ψύξη.