MENU

Στα σκαριά ολοκληρωμένη εφαρμογή οπτικοποίησης δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων

Στόχος του συστήματος είναι να ενισχύσει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα του κυρωτικού πλαισίου του ΚΟΚ, την πρόληψη μελλοντικών παραβατικών συμπεριφορών και την οδική ασφάλεια γενικότερα

Στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής εφαρμογής οπτικοποίησης δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων μέσω ενός χαρτογραφικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγούνται και να αναλύουν δεδομένα, προχωρά η Κοινωνία της Πληροφορίας υλοποιώντας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το έργο, το οποίο ανατέθηκε στην εταιρία UBITECH έναντι 35.960 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αφορά στη δημιουργία μιας διαδραστικής εφαρμογής οπτικοποίησης δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων, η οποία θα βασίζεται σε OpenStreetMap για την απεικόνιση γεωχωρικών δεδομένων, ενώ θα αναπτυχθεί με γνώμονα τη βέλτιστη απόδοση και διαχείριση των αιτημάτων. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται και θα ευρετηριάζονται, επιτρέποντας ταχεία αναζήτηση και φιλτράρισμα των ατυχημάτων βάσει γεωγραφικών και χρονικών κριτηρίων.

Η εφαρμογή, η οποία θα αναπτυχθεί τους επόμενους δύο μήνες, θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με μια διαδραστική χαρτογραφική απεικόνιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής περιλαμβάνουν:

  • Προβολή τροχαίων ατυχημάτων πάνω στον χάρτη OpenStreetMap με δυναμική φόρτωση δεδομένων
  • Δυνατότητα φιλτραρίσματος των ατυχημάτων βάσει γεωγραφικής περιοχής (π.χ. δήμος, πόλη, συγκεκριμένη ακτίνα) και χρονικής περιόδου
  • Ομαδοποίηση των ατυχημάτων για καλύτερη απεικόνιση περιοχών υψηλής συγκέντρωσης περιστατικών
  • Δυνατότητα εμφάνισης λεπτομερειών για κάθε ατύχημα μέσω αναδυόμενων παραθύρων.
  • Δυνατότητα δυναμικής ενημέρωσης των δεδομένων

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα χρήσης αυθεντικοποίησης και μηχανισμού εξουσιοδότησης για την πρόσβαση στα δεδομένα και θα υποστηρίζει χωρικά και χρονικά ερωτήματα για βελτιστοποίηση της αναζήτησης.

Άμεση ενημέρωση των παραβάσεων και της βεβαίωσης προστίμων

Η επιτυχής ανάπτυξη της εν λόγω εφαρμογής αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως η βελτιωμένη ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων μέσω χωρικών και χρονικών φίλτρων, η ενίσχυση της λήψης αποφάσεων για φορείς οδικής ασφάλειας και τοπικές αρχές, η δυνατότητα ταχείας αναζήτησης και δυναμικής ενημέρωσης δεδομένων, καθώς επίσης και η χρήση ανοικτών τεχνολογιών για ευελιξία και επεκτασιμότητα της εφαρμογής.

Το έργο εντάσσεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας των τριών υπουργείων, το οποίο σκοπό έχει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Συστήματος Οδικής Ασφάλειας, Εντοπισμού Παραβάσεων και Επιβολής Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης.

Το εν λόγω σύστημα θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της πρόληψης και συμμόρφωσης, στα οποία συγκαταλέγονται η άμεση ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τη διαπίστωση της παράβασης και τη βεβαίωση του προστίμου (π.χ. μέσω SMS ή email ή ταχυδρομείο) που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα του κυρωτικού πλαισίου του ΚΟΚ, την ειδική και γενική πρόληψη μελλοντικών παραβατικών συμπεριφορών και την καλλιέργεια κουλτούρας συμμόρφωσης στον ΚΟΚ και την οδική ασφάλεια γενικότερα.

Στόχος είναι η κεντρική διαχείριση των κλήσεων για την εξοικονόμηση πόρων μέσω της ενοποίησης διαδικασιών, ενώ συγχρόνως θα διευκολύνεται η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των παραβάσεων, το είδος τους, τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου κ.α. με απώτερη επιδίωξη τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών.

Τα υπουργεία εκτιμούν ότι η ψηφιακά τεκμηριωμένη παρακολούθηση της παράβασης από τη διαπίστωσή της μέχρι την επιβολή του προστίμου και την εξόφλησή του, θα προάγει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στη διαδικασία επιβολής προστίμων, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία καθώς με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, θα μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης και το αντίστοιχο διοικητικό βάρος, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων για πιο κρίσιμες λειτουργίες.

Επιπλέον η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναμένεται να συντελέσει στον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της λειτουργικότητας των αρμόδιων φορέων, επιτρέποντας πιο αποδοτική χρήση των πόρων τους.

Σχετικά Άρθρα