Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Επί του παρόντος ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία καθώς παρά την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια, αφού είναι διαθέσιμες τόσο οι λιγνιτικές μονάδες πλην μιας, ενώ έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύνολο της δυναμικότητας της και η νέα μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνή Power των ομίλων Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Για σήμερα η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει τα 9.500 MW το μεσημέρι, αλλά όπως αναφέρουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού τα δίκτυα είναι συντηρημένα και έχει αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα υψηλότερη ζήτηση στα 10.000 ή και 11.000 MW.
Πάντως ο Διαχειριστής βρίσκεται σε επιφυλακή όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και οι όποιες ανησυχίες εντοπίζονται στον κίνδυνο πυρκαγιών που ενδεχομένως θα επηρεάσουν το ηλεκτρικό σύστημα.
Σε επίπεδο παραγωγής εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης βρίσκεται μόνο η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 5, αλλά η απώλεια αντισταθμίζεται με τη λειτουργία της Κομοτηνής Power που προσφέρει το μέγιστο της δυναμικότητας του δηλαδή έως και 835 MW. Επίσης έχουν τεθεί σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, ενώ η συνεισφορά της Πτολεμαΐδας 5 κάποιες ώρες του 24ώρου ξεπερνάει τα 500 MW αν και τις περισσότερες ώρες προφέρει 300 MW.
Ταυτόχρονα σημαντική είναι η συνεισφορά των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών, αφού τις τελευταίες ημέρες λόγω της άπνοιας είναι περιορισμένη η συμμετοχή των αιολικών στο μείγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής ανέρχεται σήμερα στο 44,95%, των ΑΠΕ στο 39,77%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρά τα περιορισμένα αποθέματα συμμετέχουν με 4,76% και οι λιγνιτικές μονάδες με 3,71%. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένες και φθάνουν κάποιες ώρες τα 1.100 MW, ωστόσο γίνονται τις ώρες που το ελληνικό σύστημα δεν έχει μεγάλες ανάγκες και ως εκ τούτου δεν αποτελούν απειλή.
Ένας παράγοντας που καθιστά τους αρμόδιους κατηγορηματικούς ως προς την ασφάλεια του συστήματος είναι το γεγονός ότι ο καύσωνας σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν θα διαρκέσει για πολλές ημέρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανησυχία για υπερβολική καταπόνηση των συστημάτων.
Ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε χθες (7/7) έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας και της επάρκειας εφοδιασμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο γενικός γραμματέας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος και του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Πέραν του καύσωνα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανησυχεί και για τη λειτουργία της αγοράς και των τιμών κυρίως λόγω του φαινομένου του τείχους τιμών που διαμορφώνεται σε περιόδους υψηλής ζήτησης μεταξύ της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος συμμετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της task force που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν 6 – 7 σημεία των διασυνδέσεων των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με τις χώρες της Νοτιοανατολικής όπου δημιουργούνται σημεία συμφόρησης και στα οποία με σημειακές παρεμβάσεις θα μπορούσε να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά τουλάχιστον 10%. Τα σημεία αυτά εντοπίζονται κυρίως στα αυστριακό σύστημα.
Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα και είναι πολύ σημαντικό σημειώνει με κάθε ευκαιρία του υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και η χθεσινή σύσκεψη αποδεικνύει ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί.