MENU

Στ. Παπασταύρου: Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προχωράει κανονικά και αποφασιστικά

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην πράξη, στο πεδίο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την προσπάθεια εξασφάλισης ενεργειακής αυτονομίας, κινούμενη «μεθοδικά, υπεύθυνα και αποφασιστικά», σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου.

Ο κ. Παπασταύρου, μιλώντας σήμερα το πρωί (14/7) στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ERTNews, υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην πράξη, στο πεδίο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει ένα θέμα συζήτησης με τη Λιβύη, αυτό της ΑΟΖ, το οποίο όμως πρέπει να διευθετηθεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς πρακτικής. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της, όμως όσον αφορά στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων, αυτό προχωράει κανονικά και αποφασιστικά».

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντόπισε την αντίφαση ότι, ακόμα και σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης, ο διεθνής διαγωνισμός υδρογονανθράκων, που έχει σε εξέλιξη, αφορά θαλάσσια οικόπεδα που σέβονται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς το 90% των εσόδων της Λιβύης προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις διαδικασίες μας και ο διαγωνισμός εξελίσσεται», κατέληξε.

«Τα χωροταξικά πλαίσια δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη»

Όσον αφορά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι: «Τα χωροταξικά πλαίσια δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας, ειδικά στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για να γίνει το χωροταξικό πλαίσιο προηγούνται μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες είχαν καθυστερήσει τα προηγούμενα χρόνια. «Τον Απρίλιο ολοκληρώσαμε τα τρία τέταρτα», είπε.

«Έγινε η εθνική χωρική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίσαμε δηλαδή ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες θέλουμε να έχουμε στο θαλάσσιο χώρο μας. Προσδιορίστηκαν με τον χάρτη οι 4 θαλάσσιες χωρικές ενότητες, δύο στο Αιγαίο, μία κάτω από την Κρήτη και μία στο Ιόνιο με πλήρη επήρεια στα νησιά, ενώ παράλληλα, προσδιορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία οι μελετητές θα κάνουν τα χωρικά πλαίσια. Και αυτό που εκκρεμεί τώρα είναι να γίνουν τα χωρικά πλαίσια», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα