MENU

Τη «χρυσή τομή» για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο αναζητά η ΕΤΑΔ

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, επιδίωξη της θυγατρικής του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό με όρους που θα επιτρέψουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Νέα προσπάθεια δημοπράτησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο θα επιχειρήσει η ΕΤΑΔ στο προσεχές διάστημα, αλλάζοντας ωστόσο πλήρως το περιεχόμενο του διαγωνισμού για την αξιοποίησή του μετά την απόρριψη του σχετικού ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός, ο οποίος πρακτικά ακυρώθηκε, αφορούσε στην αξιοποίηση του ακινήτου με ποικίλες παράλληλες εμπορικές αναπτύξεις, πέρα από τις αθλητικές ιππικές δραστηριότητες, με μοναδικό υποψήφιο και προτιμητέο επενδυτή την εταιρεία Aplekton Holdings, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, που προσέφερε τίμημα 6,5 εκατ. και ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 180.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκρότημα και η προς αξιοποίηση έκταση είχε δημοπρατηθεί ξανά το 2014, συγκεντρώνοντας τρεις προσφορές, αλλά και πάλι δεν ευδοκίμησε.

Κατά του σχεδίου στο οποίο βασίστηκε ο δεύτερος διαγωνισμός στράφηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασία κι εν τέλει το ΣτΕ έκρινε ότι το ΕΣΧΑΔΑ έρχεται σε αντίθεση με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, βάζοντας επίσης στο θέμα για τη διατήρηση της αθλητικής ιππασίας ως βασική χρήση του ακινήτου.

Στην παρούσα φάση η ΕΤΑΔ ως θυγατρική του Υπερταμείου αξιολογεί τις προσφορές για την παροχή υπηρεσιών νομικού συμβούλου που θα συντάξει τις αναγκαίες νομικές γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ιπποδρόμου, προσαρμοζόμενη στις κατευθυντήριες γραμμές του ΣτΕ, αλλά ψάχνοντας και τη «χρυσή τομή» προκειμένου το ακίνητο να καταστεί ελκυστικό στους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο στο Μαρκόπουλο, η έκτασή του φτάνει τα 1.000 στρέμματα, αλλά προς αξιοποίηση είναι λίγο περισσότερα από τα μισά και συγκεκριμένα τα 590 στρέμματα. Στον προηγούμενο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2023, το Υπερταμείο είχε προτείνει αξιοποίηση με χρήσεις γης θεματικού πάρκου – αναψυχής, που επέτρεπαν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε έκταση 426 στρεμμάτων.

Σχετικά Άρθρα