Εντός του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετική ρύθμιση για την περαιτέρω αυστηροποίηση του καθεστώτος αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών.
Το θέμα εξετάστηκε χθες (24/7) σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νίκου Τσάφου, της γενικής γραμματέως Δέσποινας Παληαρούτα, νομικών και στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ και συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει διατυπωθεί η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των ρευματοκλοπών, καθώς έχει προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από τον προηγούμενο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά όπως φαίνεται το πρόβλημα παραμένει έντονο επιβαρύνοντας το σύνολο των καταναλωτών και δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προώθησε παρεμβάσεις για την ποινική διαχείριση των κρουσμάτων ρευματοκλοπής, σε συνδυασμό με τα χρηματικά πρόστιμα. Επίσης υιοθέτησε μέτρα, όπως αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς αυτή να καταγράφεται, ενώ προέβλεψε αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων, που εμπλέκονται σε ρευματοκλοπές και είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν σε ρευματοκλοπή σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ.
Ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντείνει τις προσπάθειες εντοπισμού των ρευματοκλοπών και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από τον Διαχειριστή οι έλεγχοι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου εντόπισαν 9.727 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, δηλαδή 32% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Η δε εκτιμώμενη αξία των ρευματοκλοπών δείχνει αύξηση κατά 44% φτάνοντας στα 39 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (20 εκατ. ευρώ), έναντι των επιδόσεων του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση των τιμών ρεύματος διογκώνει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών
Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να είναι ικανό να σταματήσει το κύμα των ρευματοκλοπών που διογκώνεται όσο αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας και κατ’ επέκταση το όφελος για τους παραβάτες.
Έτσι το υπουργείο όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη θα επιχειρήσει να κλείσει τα νομικά παράθυρα που επιτρέπουν τη μετατροπή των προστίμων σε δόσεις, ενώ δίνουν το δικαίωμα στους παραβάτες να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα μπλοκάροντας για πολλά χρόνια τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων, αλλά ακόμη και του κόστους της ενέργειας που έχουν καταναλώσει.
Το ζήτημα της καθυστέρησης είσπραξης θέτει ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση του έχει αναφέρει ότι «η διαδικασία είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, παρά την άμεση βεβαίωσή τους, συχνά καθυστερεί σημαντικά, ενίοτε και για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω των προβλεπόμενων δόσεων και της δυνατότητας προσφυγής σε ένδικα μέσα, όπως προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα».
Η αύξηση των απωλειών λόγω ρευματοκλοπών έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της υπόθεσης με την εκκαθάριση της αγοράς ρεύματος για το πρώτο εξάμηνο του 2022, με βάση τα πραγματικά μερίδια που ίσχυαν τότε, με τους ενναλακτικούς παρόχους να έχουν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και θα εκδικαστούν στις 19 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τη σύσκεψη ήταν και η προτεραιοποίηση της διαδικασίας, καθώς εκτιμάται ότι οι ρευματοκλοπές με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον προέρχονται από επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, εστίαση, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΕΔΔΕΗ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχει αναδείξει το συστηματικό χαρακτήρα του φαινομένου, μιλώντας για περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, όπου το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν.