MENU

Αλ. Σδούκου: Χωρίς ενεργειακή αυτονομία, δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία

Ηχηρή προειδοποίηση για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος – Τι μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση μετά το ισπανικό blackout

Η ενεργειακή αυτονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική κυριαρχία – αυτή ήταν η κομβική διαπίστωση της Αλεξάνδρας Σδούκου, Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κατά την τοποθέτησή της στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;».

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας τέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, μέσα από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που αναγνώρισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και κατέθεσαν τις προτάσεις των κομμάτων τους.

Ενεργειακή αυτάρκεια για εθνική κυριαρχία

Η κυβέρνηση ενεργεί με «εθνικό ρεαλισμό», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς ενεργειακή αυτονομία». Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας και κλιματικής κρίσης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υλοποιήσει μια κοινωνικά ευαίσθητη, υπεύθυνη και φιλοεπενδυτική ενεργειακή πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια.

Η ίδια χαρακτήρισε το ενεργειακό τοπίο του 2019 ως ευάλωτο, αποσπασματικά ρυθμισμένο και εξαρτημένο, τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας, με χαμηλότερες τιμές από τις γειτονικές χώρες.

Το παράδειγμα της Ισπανίας και οι ελληνικές κινήσεις πρόληψης

Η Σδούκου αναφέρθηκε στο σοκαριστικό blackout της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντάς το «πρωτοφανές», καθώς η χώρα θεωρούνταν υπόδειγμα ενεργειακής πολιτικής και χρησιμοποιούνταν ως σημείο αναφοράς από το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας. Προειδοποίησε ότι «κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα», και ανέδειξε τις ενέργειες της κυβέρνησης για να το αποτρέψει.

Τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση του ρόλου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
  • Τηλε-εποπτεία και έλεγχος της παραγωγής σε όλες τις ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.
  • Πλήρης έλεγχος σε πάνω από 7.000 ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2025.
  • Ενεργοποίηση της ΡΑΕ, η οποία έχει εκπονήσει 15 δυσμενή σενάρια για ενεργειακές κρίσεις.

Διακοπές ΑΠΕ και ενεργοποίηση κρίσιμων μηχανισμών

Στο πλαίσιο της πρόληψης, η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση μηχανισμών περικοπής ΑΠΕ, με στόχο την ευστάθεια του συστήματος, ιδίως σε περιπτώσεις υπερπαραγωγής. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας και ανακοίνωσε πως οι πρώτες μεγάλες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας θα τοποθετηθούν στο εθνικό δίκτυο έως το 2026.

Η κ. Σδούκου κατέκρινε την στάση της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για νέες τεχνολογίες, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, κάνοντας λόγο για «πολιτικό κανιβαλισμό», ενώ υπερασπίστηκε την κυβερνητική στρατηγική ως τεχνοκρατικά επαρκή και βασισμένη στον ρεαλισμό.

Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναγνώρισαν τον κρίσιμο ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην ανάδειξη των ενεργειακών ζητημάτων και τη συμβολή του στον δημόσιο διάλογο. Στην ημερίδα κατατέθηκαν θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με κοινή παραδοχή την ανάγκη θωράκισης του συστήματος, βελτίωσης του ενεργειακού μείγματος και μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα