MENU

«Αθάνατο» το πετρέλαιο – Ο OPEC προβλέπει εκτόξευση ζήτησης μέχρι το 2050

Οι αναπτυσσόμενες αγορές «οδηγούν» την ενεργειακή κούρσα – 18,2 τρισ. δολ. χρειάζονται για να καλυφθεί η παγκόσμια «δίψα» για ενέργεια

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 123 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πετρελαίου (World Oil Outlook 2025) του OPEC, που δόθηκε σήμερα (10/7) στη δημοσιότητα.

Η πρόβλεψη, που επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αισιοδοξία του OPEC για την πορεία του πετρελαίου, αποδίδει την αναμενόμενη αύξηση κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση στους τομείς των μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, καθώς και στις διογκούμενες ενεργειακές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στο άμεσο μέλλον. Οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι τεράστιες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Ayed S. Al-Qahtani, Διευθυντής του Ερευνητικού Τομέα του OPEC, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το OPEC εκτιμά ότι θα χρειαστούν σωρευτικές επενδύσεις ύψους 18,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως το 2050, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης, να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να διασφαλιστεί η μελλοντική προσφορά.

Μεγάλοι «κερδισμένοι» Αφρική, Ινδία και Μέση Ανατολή

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες – όπως αυτές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας – αναμένεται να καλύψουν σχεδόν το σύνολο της μελλοντικής αύξησης της ενεργειακής ζήτησης, καθώς επηρεάζονται από τη δημογραφική έκρηξη, την εντατική βιομηχανοποίηση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Στο ίδιο διάστημα, η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Το μεγαλύτερο – αν όχι ολόκληρο – μέρος της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε ο Dr. Al-Qahtani, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν αυτές οι αγορές στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων για τον ρυθμό της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Παρότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντείνονται, η τελευταία πρόβλεψη του OPEC υπογραμμίζει τη σταθερή πεποίθηση του οργανισμού ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει κεντρικός πυλώνας του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Σχετικά Άρθρα