MENU

Επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους Ελλάδα και Κύπρος

Παρά τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, το έργο του GSI φαίνεται να αποκτά βηματισμό

Μήνυμα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας συνεννόησης σε ότι αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector θέλησαν να εκπέμψουν το τελευταίο διήμερο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας, αλλά και των επικεφαλής των Ρυθμιστικών Αρχών των δυο χωρών.

Ωστόσο τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά του έργου και βεβαίως το τεχνολογικό ρίσκο της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, παραμένουν.

Και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια διασύνδεση με τεράστιο κόστος που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, εκτιμούν όμως ότι το μεγαλύτερο ρίσκο της όλης υπόθεσης είναι το γεωπολιτικό και ως εκ τούτου εμφανίζονται σε απόλυτη σύμπνοια για την προώθηση της διασύνδεσης.

Άλλωστε τη σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων ως όπλο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών ρίσκων ανέδειξε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μετά τη χθεσινή (6/2) συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη δήλωσε ότι η επιστολή που έλαβε από την ελληνική πλευρά «απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας» για το έργο.

Πρόκειται για την επιστολή που συνέταξε ο ΑΔΜΗΕ και στην οποία υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή τη συμμετοχή της με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του έργου.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Περισσότερο συγκρατημένος ο κ. Σκυλακάκης περιορίστηκε να δηλώσει ότι είχε μια «θερμή συνάντηση» με τον κύπριο υπουργό προσθέτοντας ότι με την ελληνική επιστολή απαντώνται σε «αρκετά ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο μίας πολύ καλής συνεργασίας».

Σε εκκρεμότητα τα εκκρεμή θέματα

Πάντως παρά το γεγονός ότι το ίδιο θετικό κλίμα θέλησαν να εκπέμψουν και οι δυο Ρυθμιστικές Αρχές με την κοινή ανακοίνωσή τους, είναι σαφές ότι όλα τα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οι επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης και της ΡΑΕΚ Πολύβιος Λεμονάρης προέδρευσαν σε κοινή συνεδρίαση των ολομελειών των δυο ρυθμιστικών αρχών και συζήτησαν όλα τα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση.

Από τη συζήτηση αυτή δεν φαίνεται ότι έγινε κάποιο βήμα προόδου πέραν του γεγονότος ότι η ΡΑΕΚ εμφανίζεται περισσότερο διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη ΡΑΑΕΥ για τα ρυθμιστικά θέματα.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η συμφωνία παραχώρησης των παγίων από τον ΑΔΜΗΕ στο SPV που θα δημιουργηθεί και το οποίο η κυπριακή αλλά και η ελληνική πλευρά θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του έργου.

Ωστόσο για να γίνει η μεταφορά των παγίων από τον ΑΔΜΗΕ στο SPV θα πρέπει να έχει υπάρξει η πιστοποίησή του ως διαχειριστή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιγράφεται από τον ΑΔΜΗΕ στην επιστολή της ελληνικής πλευράς προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Η ΡΑΕΚ αναμένεται να ζητήσει αντίστοιχη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δεσμευθεί στην περιγραφή και την τήρηση μιας σειράς διαδικασιών.

Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου η ΡΑΕΚ συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με το CAPEX του έργου, ενώ για το OPEX φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ελληνική ΡΑΑΕΥ.

Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της αποζημίωσης εκ μέρους του διαχειριστή προς τους καταναλωτές σε περίπτωση που το έργο καθυστερήσει ή δεν υλοποιηθεί λόγω δικής του υπαιτιότητας.

Οι δυο ρυθμιστικές αρχές έχουν βρει σημείο προσέγγισης με την ελληνική ΡΑΑΕΥ να ετοιμάζει τη σχετική μεθοδολογία την οποία φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει και η κυπριακή πλευρά.

Σχετικά Άρθρα