MENU

Νομοθεσία για τη χρηματοδότηση νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων ψήφισε η Σουηδία

Εγκρίθηκε σχέδιο για τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 5 GW, με το ήμισυ να τίθεται σε λειτουργία μέχρι το 2035 – στο τραπέζι χρηματοδοτήσεις έως και 62 δισ. δολ.

Νέα νομοθεσία που προβλέπει τη χρηματοδότηση μιας νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, ενέκρινε σήμερα (21/5) η σουηδική κυβέρνηση με στόχους τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια όσο και για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2045.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων αντιδραστήρων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 5.000 MW, ή αντίστοιχης δυναμικότητας μέσω μικρών, αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMRs). Ο στόχος είναι οι μισοί από αυτούς να τεθούν σε λειτουργία έως το 2035, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερή, απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ebba Busch, μέσω του X (πρώην Twitter). «Έτσι μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και να διασφαλίσουμε ότι οι σουηδικές οικογένειες θα έχουν ρεύμα σε λογικές τιμές κάθε μέρα.»

Σήμερα, η Σουηδία διαθέτει έξι λειτουργικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ήδη σχεδόν εξ ολοκλήρου απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να καλύπτει περίπου το 40% της παραγωγής, την πυρηνική ενέργεια το 30% και την αιολική το 20%.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, φτάνοντας περίπου τις 300 τεραβατώρες (TWh). Η κυβέρνηση τονίζει ότι χωρίς πυρηνική ενέργεια, σημαντικές αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η παραγωγή «πράσινου» χάλυβα, τα βιοκαύσιμα και η παραγωγή υδρογόνου μεγάλης κλίμακας κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Παρότι υποστηρίζει όλες τις μορφές καθαρής ενέργειας, η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο η πυρηνική μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη και προβλέψιμη ισχύ.

Το κόστος του νέου προγράμματος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ούτε έχει διευκρινιστεί πώς θα επιμεριστεί στους καταναλωτές. Ωστόσο, σε λευκή βίβλο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους και περιλάμβανε παρόμοιες προτάσεις, αναφερόταν πως το κράτος ίσως χρειαστεί να χορηγήσει δάνεια ύψους 300-600 δισ. κορωνών (περίπου 31-62 δισ. δολάρια) στους κατασκευαστές πυρηνικών, ενώ οι εγγυήσεις τιμής θα διατηρηθούν για 40 χρόνια.

Οι επικριτές της απόφασης αντιτείνουν πως η πυρηνική ενέργεια είναι υπερβολικά δαπανηρή και χρονοβόρα στην κατασκευή, και πως εκτοπίζει πιο φθηνές λύσεις όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, που – όπως λένε – είναι οι μόνες ρεαλιστικές για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης βραχυπρόθεσμα.

«Είναι θέμα θρησκευτικής πίστης για αυτή την κυβέρνηση να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια, όποιο κι αν είναι το κόστος», σχολίασε ο Birger Lahti του αντιπολιτευόμενου Αριστερού Κόμματος.

Παρότι το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την κυβέρνηση μειοψηφίας και τα σχέδιά της για μαζική επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ στη χώρα αναμένεται γενικές εκλογές του χρόνου.

Η κρατική εταιρεία Vattenfall έχει τα πιο προχωρημένα σχέδια για νέους αντιδραστήρες, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβει επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Σχετικά Άρθρα