MENU

Η Βρετανία χάνει το «στοίχημα» της ενεργειακής αυτονομίας — Εντός των νεόδμητων σπιτιών οι αντλίες θερμότητας

Η κατάργηση των σπιτιών «μηδενικού άνθρακα» κόστισε δισεκατομμύρια σε λογαριασμούς και ανέκοψε την πράσινη μετάβαση στον κτιριακό τομέα

Οι κάτοικοι νεόδμητων κατοικιών στη Βρετανία πληρώνουν έως και 1.000 λίρες περισσότερα ετησίως στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, εξαιτίας της ανεπαρκούς ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους, όπως αποκαλύπτει νέα ανάλυση του Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ένοικοι σπιτιών που κατασκευάστηκαν τα τελευταία επτά χρόνια έχουν επιβαρυνθεί με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίρες συνολικά, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης το 2016 να καταργήσει τον κανονισμό για κατασκευές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετατνική εφημερίδα Guardian.

Τι πήγε στραβά με τις νέες κατοικίες;

Οι οικοδομικές εταιρείες απέφυγαν να ενσωματώσουν βασικά μέτρα ενεργειακής απόδοσης – όπως αντλίες θερμότητας, ηλιακά πάνελ και υψηλής ποιότητας μόνωση – επικαλούμενες υψηλό κόστος κατασκευής. Ωστόσο, η εγκατάστασή τους κατά την κατασκευή θα κόστιζε μόλις 5.000 με 8.500 λίρες, ποσό πολύ μικρότερο από την μετέπειτα οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Περισσότερα από 6 στα 10 νέα σπίτια εξακολουθούν να παραδίδονται χωρίς ηλιακά πάνελ, ενώ η πλειονότητα χρησιμοποιεί ακόμη λέβητες φυσικού αερίου, αντί για αποδοτικότερες και καθαρότερες αντλίες θερμότητας.

Η πολιτική ευθύνη και το λόμπι των κατασκευαστών

Η Jess Ralston, αναλύτρια ενέργειας στην ECIU, δηλώνει πως οι κυβερνήσεις υπέκυψαν στις πιέσεις των κατασκευαστών, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει περισσότερα ενεργοβόρα σπίτια και να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Το 2015, η κυβέρνηση του David Cameron υποχώρησε σε έντονο λόμπι των οικοδομικών επιχειρήσεων και ακύρωσε την εφαρμογή των «Zero Carbon Homes», που είχαν θεσπιστεί ήδη από το 2006, με στόχο να τεθούν σε πλήρη ισχύ το 2016.

Μέχρι και σήμερα, οι νέοι κανονισμοί “Future Homes Standard” καθυστερούν συνεχώς. Παρότι από τον Ιούνιο του 2022 αυξήθηκαν ελαφρώς οι απαιτήσεις μόνωσης, η πρόοδος χαρακτηρίζεται αργή και ανεπαρκής.

Η απαγόρευση εγκατάστασης λεβήτων φυσικού αερίου στα νέα σπίτια – μια πρόταση που βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση – θα μπορούσε να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα MCS Foundation, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν από 100.000 σε 400.000 μονάδες ετησίως, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό και τεχνικό τομέα.

Παρά ταύτα, μόλις το 5% των νέων σπιτιών το 2023 ήταν εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, ενώ μόνο το 13% διέθετε ηλιακά πάνελ – και μάλιστα αρκετά με ανεπαρκή αριθμό.

Κόστος ανακαίνισης 20.000 λίρες ανά κατοικία

Οι 1,35 εκατομμύρια κατοικίες που χτίστηκαν από το 2016 με χαμηλά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει αργά ή γρήγορα να ανακαινιστούν, με το κόστος να αγγίζει τις 20.000 λίρες ανά οικία.

Παρά τις πιέσεις, η κυβέρνηση επέτρεψε πρόσφατα ακόμη και σόμπες καύσης ξύλου στα νέα σπίτια, παρά την αυξημένη ρύπανση που προκαλούν – ακόμη κι όταν πληρούν τα «eco design» πρότυπα.

Το Υπουργείο Στέγασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζει ότι ο κανονισμός «Future Homes Standard» θα δημοσιευθεί αργότερα εντός του 2025, με στόχο πιο αποδοτικά και ανθεκτικά σπίτια στο μέλλον. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός παραμένει για το αν θα περιλαμβάνει επαρκείς ρυθμίσεις για αντλίες θερμότητας, μπαταρίες και ηλιακή ενέργεια.

Πολιτικές διασυνδέσεις και κενά στη βιωσιμότητα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το 10% των πολιτικών δωρεών προς το Συντηρητικό Κόμμα προήλθε από τον κλάδο της οικοδομής και της ανάπτυξης ακινήτων μεταξύ 2010 και 2023.

Επιπλέον, μελέτη του Royal Town Planning Institute αποκάλυψε ότι πολλά νέα σπίτια δεν έχουν επαρκή σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μόνο οι μισές από τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με νέες αναπτύξεις – όπως δέντρα, φωλιές για πουλιά και νυχτερίδες, διάδρομοι για σκαντζόχοιρους – έχουν υλοποιηθεί πλήρως.

Σχετικά Άρθρα