MENU

«Κλειστόν λόγω διακοπών»: Από Σεπτέμβριο θα ασχοληθεί το ΥΠΕΝ με τα προβλήματα των ρευματοκλοπών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παρά το γεγονός ότι τα εκκρεμή αυτά προβλήματα αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές και τους προμηθευτές, χρήζοντας άμεσης αντιμετώπισης, οι λύσεις παραπέμπονται από την ηγεσία του υπουργείου για το Φθινόπωρο

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκκρεμούν και τα οποία αυξάνουν το κόστος τόσο για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο όσο βεβαίως και για τους καταναλωτές στους οποίους άλλωστε μετακυλιέται κάθε επιπλέον κόστος.

Σύμφωνα με το υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε συνέδριο, η νέα πολιτική ηγεσία από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα «ωριμάζει» λύσεις, τις οποίες προτίθεται να παρουσιάσει από … Σεπτέμβριο.

Έτσι ζητήματα όπως οι ρευματοκλοπές που έχουν εκτοξευτεί σε τεράστια ύψη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ενέργειας που φθάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 3,4 δισ. ευρώ, η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρισμού χωρίς να μένουν απλήρωτοι οι λογαριασμοί ρεύματος, αλλά και η παράταση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων αποθήκευσης που έχουν ενταχθεί στους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ, παραπέμπονται για να λυθούν το Φθινόπωρο.

«Ακούμε την αγορά και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις στις αρχές Φθινοπώρου», ήταν η κοινή απάντηση του κ. Τσάφου για όλα τα ζητήματα. Πάντως παραδέχθηκε ότι οι ρευματοκλοπές έχουν εκτοξευτεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν διότι επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το κόστος των ρευματοκλοπών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ που έχει παρουσία και στην αγορά προμήθειας, Γιάννης Αληγιζάκης, κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας του, έκανε λόγο για ευρωπαϊκό πρωταθλητισμό, καθώς αναδρομικές χρεώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ επιβλήθηκαν στις εταιρείες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας για τεχνικές απώλειες και ρευματοκλοπές του 2021.

«Δεν γίνεται να μετακυλίονται στις εταιρείες ζημιές που προκαλούνται από τη χρόνια αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις ρευματοκλοπές ή να συντηρήσει σωστά το δίκτυο. Δεν μπορεί να χρεώνονται σήμερα απώλειες που έγιναν πριν τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Περισσότεροι έλεγχοι, περισσότεροι παραβάτες, περισσότερα πρόστιμα

Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ εντείνονται οι έλεγχοι για ρευματοκλοπές σε όλη την Ελλάδα με τις περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία έως τον Μάιο του 2025 οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 65% φτάνοντας τους περίπου 23.000. Οι βεβαιωμένοι οφειλέτες αυξήθηκαν σε αριθμό κατά 39%, αγγίζοντας τις 8.600, ενώ οι βεβαιωμένες απαιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά σχεδόν 60%, φτάνοντας τα 35,3 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση του ελέγχους για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, έχοντας εντοπίσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε περισσότερες από 200 παραβάσεις με κλαπείσα ενέργεια, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ολοκληρωθεί 1.155 έλεγχοι που αφορούν σε μεγάλους καταναλωτές και κυρίως χώρους εστίασης και φιλοξενίας, σούπερ μάρκετ, φούρνους, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια και τυροκομεία, σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Νάξο, Τήνο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ικαρία, από τους οποίους προέκυψαν τουλάχιστον 200 περιπτώσεις ρευματοκλοπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρευματοκλοπές συνιστούν ποινικό αδίκημα και επισύρουν την επιβολή αυστηρών προστίμων, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Σχετικά Άρθρα