Ειδική αναφορά στη διασύνδεση GREGY, μέσω της οποίας η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη θα μπορούν να εισάγουν ενέργεια από ηλιακούς και αιολικούς πόρους, που η Αίγυπτος παράγει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, τόνισε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε ειδική μνεία στο GREGY, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.
«Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι γνωστό ο GREGY Interconnector είναι ένα έργο που στόχο έχει τη δημιουργία διασύνδεσης μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 χιλιομέτρων και δυναμικότητας 3 GW, το οποίο θα μεταφέρει στην Ελλάδα ρεύμα από έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 9,5 GW, που θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο.
Στόχος είναι ένα μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας να εξάγεται μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη και το υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής βιομηχανίας.
Χρηματοδότηση των μελετών από την EBRD
Πρόσφατα η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει τις πρώτες μελέτες για το έργο. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας και της Elica Interconnector, της εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου, η οποία τρέχει την προώθηση και την ανάπτυξη του GRECY. Η συμφωνία με την EBRD θα καλύψει τμήμα του κόστους των δύο πρώτων μελετών: Η μία για τον προσδιορισμό της βέλτιστης όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και η άλλη για την ανάλυση κόστους – οφέλους, καθώς και την τεχνική ανάλυση.
Τα κεφάλαια για τις αρχικές μελέτες θα προέλθουν από το InvestEU της ΕΕ, στο οποίο η EBRD είναι βασικός εταίρος υλοποίησης. To GRECY έχει επίσης ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της ΕΕ.
Όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Κάϊρο, τον Ιανουάριο, «το έργο GREGY καθιστά την Ελλάδα και την Αίγυπτο γέφυρα ενεργειακής ανταλλαγής».
To energodromio.gr έγραφε νωρίτερα:
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Η επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στην Αθήνα και η συνεδρίαση – ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που γίνεται σήμερα έχει ξεχωριστή σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.