MENU

Να καλύπτουν το 50% του κόστους μεταφοράς LNG οι βιομηχανίες Έδεσσας και Σκύδρας ζητά η Hengas

Το αίτημα της εταιρίας που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τις επιχειρήσεις της περιοχής υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή του δικτύου μεταφοράς του καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία

Η μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης του κλάδου μεταφοράς φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρητικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Σκύδρας έχει ως αποτέλεσμα η εταιρία Hengas να ζητεί από τη ΡΑΑΕΥ να μετακυλήσει στις βιομηχανίες της Έδεσσας και της Σκύδρας το 50% του κόστους απόληψης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Δεδομένου ότι οι πελάτες των απομακρυσμένων δικτύων που τροφοδοτούνται με LNG δεν επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς, το ζήτημα για τις συγκεκριμένες περιοχές ανέκυψε επειδή η καθυστέρηση του έργου του ΔΕΣΦΑ, αναγκάζει τη Hengas να αναλάβει το σχετικό κόστος, το οποίο όμως η ίδια δεν είχε προβλέψει. Ως εκ τούτου δεν το είχε συμπεριλάβει στο δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθεί στη περιουσιακή της βάση και να έχει και το ανάλογο έσοδο.

Η εταιρία, με εισήγηση της προς τη ΡΑΑΕΥ τονίζει ότι το 95% της κατανάλωσης αφορά βιομηχανικούς πελάτες και ζητεί η μετακύλιση του 50% του κόστους στις βιομηχανίες των δύο περιοχών να γίνει μέσω των τιμολογίων των χρηστών διανομής για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι να λειτουργήσει ο σταθμός του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2025.

Σύμφωνα με την Απόφαση 633/2021 της ΡΑΑΕΥ σχετικά με το Πλαίσιο Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου ή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι δαπάνες τροφοδότησης νέων Απομακρυσμένων Δικτύων δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους Τελικούς Πελάτες άλλων Δικτύων Διανομής με τα οποία έχουν κοινή Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση.

Όπως αναφέρει η Hengas στην εισήγησή της προς τη ΡΑΕΕΥ, τα δίκτυα διανομής των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας έχουν εγκριθεί από το 2021 ως δίκτυα τροφοδοτούμενα από το Σύστημα Μεταφοράς μέσω Μετρητικού / Ρυθμιστικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ.

Μετά την αναθεώρηση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για τη μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης του κλάδου Δυτικής Μακεδονίας, επιλέχθηκε προσωρινά η λύση της τροφοδότησης των περιοχών μέσω LNG, καθιστώντας τα δίκτυα απομακρυσμένα. Επειδή όμως, τα επιπλέον κόστη που δημιουργήθηκαν για την τροφοδότηση των καταναλωτών αυτών δεν είχαν προβλεφθεί στην εισήγηση της εταιρείας για τον καθορισμό του Απαιτούμενου Εσόδου και Έγκριση Τιμολογίου για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2023 – 2026, η εταιρεία ζητεί να εφαρμοστεί η απόφαση 633/2021 και το 50% του κόστους να επιβαρύνει τους τελικούς πελάτες των δικτύων της Έδεσσας και της Σκύδρας, για τη μεταβατική περίοδο έως τη σύνδεση με το ΕΣΦΑ.

Αδυναμία κάλυψης του πρόσθετου κόστους

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις βιομηχανίες της περιοχής, η Hengas είχε ήδη προχωρήσει σε δύο διαγωνισμούς, ένα για την λήψη υπηρεσιών Εικονικής Διασύνδεσης LNG και το δεύτερο για τον ορισμό του Remote LNG Supplier.

Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών αυτών διαδικασιών και την υπογραφή των συμβάσεων, το δίκτυο τέθηκε σε λειτουργία και ξεκίνησε η τροφοδότηση των καταναλωτών τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έπειτα από οκτώ μήνες λειτουργίας του δικτύου, η εταιρία έχει πλέον επαρκή δεδομένα της επίδρασης των σχετικών εξόδων στη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα των δικτύων και όπως αναφέρει στην εισήγησή της, δεν καλύπτει τα κόστη της και θεωρεί ότι η ζημιά αυτή, θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και την παράλληλη άνοδο της κατανάλωσης των βιομηχανικών πελατών.

«Οι χρεώσεις αυτές αν ενσωματωθούν σε ανακτήσιμες αξίες, τότε θα επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών όλων των περιοχών, στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία», αναφέρει η Hengas στο αίτημά της, καταλήγοντας ότι επειδή η τροφοδότηση του δικτύου με LNG αποτελεί προσωρινή λύση, με τον Μετρητικό Σταθμό του ΔΕΣΦΑ να αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2025 και επειδή το 95% της κατανάλωσης στις δύο περιοχές πραγματοποιείται από βιομηχανικές μονάδες, το 50% του σχετικού κόστος πρέπει να μετακυλιστεί στις βιομηχανίες της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα