Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό έργο της ΔΕΗ που θα εγκατασταθεί στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη, το οποίο θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW για 12 ώρες.
Πρόκειται για ένα από τα πράσινα έργα στη «φαρέτρα» της ΔΕΗ που αναπτύσσει στην Δυτική Μακεδονία, στηρίζοντας εμπράκτως την στρατηγική της ενεργειακής μεταβάσης και επιβεβαιώνοντας στην πράξη γιατί η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση για τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα πρώην λιγνιτικά πεδία είναι ιδανικό μέρος για αυτό.
Σχετικά με το έργο, πρόκειται για μια μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες, αγωγό προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντλιοστάσιο αποχέτευσης και γραμμή διασύνδεσης. Ο Άνω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο νότιο τμήμα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου αξιοποιώντας την υφιστάμενη μορφολογία και ειδικότερα το σύνολο του δαπέδου της πρώτης τομής του Ορυχείου σε έκταση 730 στρεμμάτων. Πρόκειται για τη βαθμίδα με διαμορφωμένη στάθμη. Ο Κάτω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο χαμηλό κοίλωμα του ορυχείου.
Τα χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων του έργου
Τεχνικά στοιχεία λειτουργίας άντλησης και παραγωγής
Το «βάρος» της εταιρείας σε έργα αποθήκευσης
Κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας στην περιοχή τον περασμένο Απρίλιο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 940 εκατ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW στη Δυτική Μακεδονία.
Η σημαντική αυτή επένδυση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δύο αντλησιοταμιευτικών έργων, αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, καθώς και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία.
Το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή. Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.
Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.
Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού – εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο – και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Οι πρώην εξορυκτικές περιοχές του Ομίλου ΔΕΗ είναι ιδανικές για αυτή τη χρήση, καθώς οι λίμνες που απαιτούνται είναι σχεδόν έτοιμες, δεδομένου ότι υπάρχουν επιφανειακά ορυχεία με την απαραίτητη διαφορά υψομέτρου, που μπορούν εύκολα να γεμίσουν με νερό. Πρακτικά, ο Όμιλος αξιοποιεί τα ανενεργά ορυχεία, ορίζοντας τον νέο τους ρόλο σε ένα βιώσιμο πλαίσιο -και δίνει νέα πνοή στην περιοχή- δημιουργώντας ένα οικοσύστημα τεσσάρων λιμνών.