MENU

Πραγματικότητα η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στη Μεσόγειο — Πρωτοπόρος η Ελλάδα μέσω του έργου ApolloCO₂ του ΔΕΣΦΑ

Τρεις προϋποθέσεις-κλειδιά για το ευρωπαϊκό μέλλον του CCS

Πραγματικότητα η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στη Μεσόγειο ήταν το βασικό μήνυμα της συζήτησης στην υψηλού επιπέδου εκδήλωση με τίτλο «Μεταφορά και Αποθήκευση CO₂ στη Μεσόγειο: Απελευθερώνοντας Περιφερειακές Λύσεις για το Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον της Ευρώπης (CO₂ Transport and Storage in the Mediterranean: Unlocking Regional Solutions for Europe’s Net-Zero Future)» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα (ΕΛΚ, Ελλάδα). Εκεί, ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε το εμβληματικό έργο ApolloCO₂, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου δικτύου μεταφοράς και αποθήκευσης CO₂, αξιοποιώντας και την υποδομή του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) στη Μεσόγειο δεν είναι απλώς μια τεχνολογική δυνατότητα — έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίστηκε ότι για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του CCS σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαιτούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη
  • Διασυνοριακή συνεργασία
  • Σαφές και υποστηρικτικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο με μελλοντική προοπτική

Η ικανοποίηση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να τοποθετήσει τη Μεσόγειο στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα, καθιστώντας την περιοχή κλειδί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ΔΕΣΦΑ και το ApolloCO₂: Ο ελληνικός κόμβος στη δέσμευση CO₂

Ο ΔΕΣΦΑ πρωτοστατεί στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής μέσω του έργου ApolloCO₂, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου δικτύου μεταφοράς αερίου CO₂ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η καινοτομία του έργου έγκειται στην αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα για την υγροποίηση και θαλάσσια μεταφορά δεσμευμένων ποσοτήτων CO₂ προς υπεράκτιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Το ApolloCO₂ έχει ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΕΣΦΑ στην προώθηση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή.

Κοινό όραμα και συνεργασία για το ευρωπαϊκό μέλλον

Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαίοι παράγοντες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας, η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, και στελέχη επιχειρήσεων όπως η HELLENiQ Upstream, η TITAN Cement Group και η SNAM, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλοι συμφώνησαν ότι η επιτυχία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Μεσόγειο προϋποθέτει συνεχή συνεργασία, καινοτόμες τεχνολογίες και ένα ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αγοράς CO₂.

Η παρουσία και οι δράσεις του ΔΕΣΦΑ, μέσω του ApolloCO₂, αναδεικνύουν την Ελλάδα σε στρατηγικό κόμβο για την επιτυχή υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα. Με την υποστήριξη της ΕΕ και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, η χώρα θέτει γερά θεμέλια για μια πράσινη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα