Στα 15,6 λεπτά/KWh διαμορφώνεται το πράσινο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στη χονδρεμπορική τιμή.
Στα κυμαινόμενα τιμολόγιά της, παρά -όπως επισημαίνουν πηγές της επιχείρησης- την αύξηση της χονδρικής τον Ιούνιο και την άνω του 30% αύξηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τον Ιούλιο, η τιμή του κίτρινου κυμαινόμενου τιμολογίου ΔΕΗ myHome4all διαμορφώνεται στα 14,2 λεπτά/KWh.
Στις ζώνες χαμηλής χρέωσης, η τιμή του πράσινου τιμολογίου διαμορφώνεται σε 12,6 λεπτά/KWh.
Στα 16,401 λεπτά/KWh διαμορφώνεται το «πράσινο» τιμολόγιο της ΗΡΩΝ για τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
H Protergia ανακοίνωσε χρέωση στα 16,9 λεπτά/kWh για το Protergia Home Value Special, με την έκπτωση συνέπειας.
To ειδικό τιμολόγιο της NRG φθάνει στα 19,55 λεπτά/KWh και της Volton στα 18,77 λεπτά/KWh
Στα 19,786 λεπτά/kWh διαμορφώνεται τον Ιούλιο η χρέωση στο «Ρεύμα Οικιακό», το ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο».
Το τιμολόγιο της Elpedison διαμορφώνεται στα 17,9 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 100 κιλοβατώρες.
Η χρέωση της Ελίν στο ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green διαμορφώνεται στα 14,246 λεπτά/KWh.
Μετακίνηση των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος
Όπως έγραφε και το energodromio.gr στις 30/6, τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι προμηθευτές προσπαθούν να στρέψουν τους πελάτες τους στα σταθερά, μπλε, τιμολόγια, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους καταναλωτές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΗΕΡΙ για όλη την Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά όλο και περισσότεροι καταναλωτές στις χώρες της ΕΕ μετακινούνται στα σταθερά προϊόντα, εγκαταλείποντας τα κυμαινόμενα. Μάλιστα αυτή η στροφή είναι πιο έντονη τις περιόδους κατά τις οποίες τα κυμαινόμενα τιμολόγια παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο.
Δεδομένου δε ότι οι καλοκαιρινοί και οι χειμερινοί μήνες στη χώρα μας είναι εκείνοι που κατά κανόνα είναι οι πιο ακριβοί, τότε είναι πιθανόν περισσότεροι καταναλωτές να επιλέξουν τα μπλε τιμολόγια. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ήδη παρατηρηθεί μία αισθητή μετατόπιση προς τα προϊόντα αυτά, καθώς και οι εταιρίες προμήθειας παρουσιάζουν σχετικώς ελκυστικά προϊόντα της κατηγορίας αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μπλε τιμολόγια, όταν επανήλθαν στην αγορά μετά την ενεργειακή κρίση του 2022 -2023, ήταν ακριβότερα από το τότε «πράσινο», του οποίου η τιμή τους πρώτους μήνες του 2024 υποχωρούσε σχεδόν κάθε μήνα, σήμερα ανταγωνίζονται ευθέως τα κυμαινόμενα προϊόντα και σε πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερα από κάποια πράσινα.
Ας σημειωθεί ότι το «ειδικό πράσινο» ήταν ένα μεταβατικό τιμολόγιο, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2024 από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, για το ομαλό πέρασμα των καταναλωτών στα προϊόντα της ελεύθερης αγοράς, μετά τα προστατευτικά μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την περίοδο της ενεργειακή κρίση. Επρόκειτο για ένα τιμολόγιο που θα είχε διάρκεια ενός έτους – τελικά παρατάθηκε και για το 2025 – με το οποίο είχαν διαφωνήσει οι περισσότερες εταιρίες.
Πάντως νέα παράταση και για το 2026 δεν αναμένεται, οπότε οι πάροχοι επεξεργάζονται μία σειρά νέων προϊόντων που σταδιακά αρχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά.