Με μεγάλη τιμή και αίσθημα ευθύνης, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αναλαμβάνει τη συνδιοργάνωση του 5ου Φόρουμ Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα (Industrial Carbon Management Forum), από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια (DG ENER). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στις 8-9 Δεκεμβρίου 2025 στην Αθήνα, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Πω της Γαλλίας όπου έλαβε χώρα το 4ο ICM Forum.
Το ICM Forum πραγματοποιείται ετησίως από το 2021 και εξής σε διαφορετική πόλη κάθε φορά, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την προώθηση της διαχείρισης άνθρακα από τη βιομηχανία και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (Carbon Capture Utilization and Storage – CCUS), και απώτερο στόχο την απανθρακοποίηση και ενεργειακή μετάβαση. Το CCUS αποτελεί τομέα κομβικής σημασίας στην παγκόσμια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την ΕΕ να έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους για τη δυναμικότητα γεωλογικής αποθήκευσης CO2 – 50 εκατ. τόνοι το χρόνο ως το 2030, και 250 εκατ. τόνοι ως το 2040. Στο πλαίσιο αυτό, το ICM Forum συγκεντρώνει κάθε χρόνο ενδιαφερόμενα μέρη και εκπροσώπους από τα ευρωπαϊκά όργανα, τις εθνικές ενεργειακές αρχές κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα για ένα διήμερο εποικοδομητικού διαλόγου, ανταλλαγής εμπειρίας και τεχνογνωσίας, και αναζήτησης βέλτιστων λύσεων.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επερχόμενης διοργάνωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε: «Μετά τις Βρυξέλλες, το Όσλο, το Άλμποργκ και το Πω, η Αθήνα είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξενεί το Industrial Carbon Management Forum, ακολουθώντας πραγματικούς πρωτοπόρους στην τεχνολογία του CCUS. Ευχαριστούμε θερμά την Κομισιόν και τους συν-διοργανωτές μας, την DG ENER, για την τιμή και την εμπιστοσύνη, και το ΥΠΕΝ για τη στήριξη. Η διοργάνωση αυτή φανερώνει τη δυναμική, αλλά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας σε αυτόν τον κρίσιμο και απόλυτα απαραίτητο ενεργειακό τομέα – τόσο για το μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Αισθάνομαι υπερήφανος για τη συμβολή της ΕΔΕΥΕΠ στην ανάπτυξη του κλάδου του CCUS στην Ελλάδα και για την αναγνώριση των ενεργειών μας που εκφράζεται –μεταξύ άλλων– με τέτοιες τιμητικές αναθέσεις. Ανυπομονούμε να υποδεχθούμε στην Αθήνα τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες στο 5ο ICM Forum, και προσβλέπουμε σε μία επιτυχημένη, ενδιαφέρουσα, και παραγωγική εκδήλωση».
Η ΕΔΕΥΕΠ είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της Ελλάδας για την εξερεύνηση και υπόγεια αποθήκευση αερίων και υγρών – συμπεριλαμβανομένης της γεωλογικής αποθήκευσης CO2. Υπό αυτήν την ιδιότητα, εκπροσωπεί τη χώρα στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο ως μέλος ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, και συνεργάζεται με διεθνείς και εγχώριους επιστημονικούς οργανισμούς, και δεξαμενές σκέψης.
Δεδομένης της ανάγκης να υποστηριχθεί και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων ελληνικών βιομηχανιών, η ΕΔΕΥΕΠ ωριμάζει το εμβληματικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας –το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο στην ΝΑ Ευρώπη– έχοντας υποβάλει το σχέδιο της άδειας αποθήκευσης στα αρμόδια όργανα της ΕΕ για αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, στηρίζει προσπάθειες ανάπτυξης της αλυσίδας αξίας του CCUS στη χώρα και αναζητά έτερες κατάλληλες περιοχές γεωλογικής αποθήκευσης CO2 για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας.