MENU

Τερματίζουν οι εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου από το τέλος του 2027 – Ο καθοριστικός Ιούνιος

Αδιευκρίνιστο το νομικό σκέλος για τις κυρώσεις των εταιρειών που θα λήξουν τις συμβάσεις τους

Την απαγόρευση νέων συμφωνιών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προτείνει τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την απαγόρευση εισαγωγών στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων με τη Μόσχα έως το τέλος του 2027, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να τερματίσει τις ενεργειακές της σχέσεις με τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα παρουσιάσει μια νομική πρόταση τον Ιούνιο για την απαγόρευση των υπόλοιπων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βάσει υφιστάμενων συμβάσεων έως το τέλος του 2027.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης τον Ιούνιο την απαγόρευση έως τα τέλη του 2025 των εισαγωγών στο πλαίσιο νέων συμφωνιών ρωσικού αερίου και συμβάσεων spot, ανέφερε το προσχέδιο.

«Εάν εφαρμοστεί σε ευθυγράμμιση με τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς και τους αξιόπιστους προμηθευτές, η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αναγκαία η εκπόνηση των εθνικών σχεδίων

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εκπονήσουν εθνικά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περίπτωση της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες εξακολουθούν να εισάγουν περισσότερο από το 80% του πετρελαίου τους από τη Ρωσία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι νομικές προτάσεις θα χρειαστούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Το προσχέδιο του εγγράφου δεν διευκρίνισε ποιες νομικές επιλογές σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να διακόψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις τους για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έχει επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα και στις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου, αλλά όχι στο φυσικό αέριο λόγω της αντίθεσης από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, οι οποίες λαμβάνουν προμήθειες από ρωσικούς αγωγούς και λένε ότι η στροφή σε εναλλακτικές θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει δημοσίως την προθυμία της να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG προκειμένου να αντικαταστήσει τους ρωσικούς όγκους. Άλλωστε οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία, εάν επιτευχθεί, μπορεί να ανοίξει ξανά την πόρτα για τη ρωσική ενέργεια και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα