Στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο Μario Draghi μιλώντας χθες (01/07) στο συνέδριο του Economist και τόνισε ότι μετά τη ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και εκ των πραγμάτων είναι παρωχημένο το μοντέλο που σχεδιάστηκε πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχούσαν.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε πως η πολιτική της απανθρακοποίησης είναι σημαντική όχι μόνον για το Κλίμα αλλά και για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπη που δεν έχει δικές της πηγές ενέργειας. Ωστόσο, αν στην εξίσωση δεν εντάξουμε τις τιμές της ενέργειας, τότε οι στόχοι για το Κλίμα θα πάνε πίσω. «Χρειάζεται μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μίας αγοράς που σχεδιάστηκε πριν περίπου 30 χρόνια, όταν σχεδόν δεν υπήρχαν ΑΠΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας δεν έχει κανένα νόημα η τιμολόγηση με βάση το φυσικό αέριο για την ενέργεια που προσφέρουν για παράδειγμα τα υδροηλεκτρικά που έχουν αποσβεστεί και έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της άμυνας ο κ. Draghi είπε ότι η Ευρώπη τώρα δαπανά τεράστια ποσά για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες, χωρίς να υπάρχει πολλαπλασιαστής των χρημάτων αυτών για την ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι δεν υφίσταται η ανάλογη παραγωγή. Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως είναι να εφαρμοστεί ένα μοντέλο Airbus, στο οποίο συνεργάζονται πολλές χώρες. Ειδική αναφορά έκανε στη Βρετανία, η οποία όπως είπε είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή άμυνα, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή να βρεθεί ένας τρόπος ευρύτερης συνεργασίας στο μέλλον, καθώς το Brexit ήταν ένα πλήγμα και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ.
Με ανταγωνιστικό έλλειμα η Ευρώπη έναντι ΗΠΑ και Κίνας
Ο κ. Draghi μίλησε ακόμα για το ανταγωνιστικό έλλειμμα της Ευρώπης, τη μεγάλη γραφειοκρατία και για το χάσμα παραγωγικότητας σε σχέση τις ΗΠΑ και την Κίνα, τονίζοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα. Είπε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ δεν είχε εξωτερική και αμυντική πολιτική γιατί τα παρείχε οι ΗΠΑ, τώρα όμως ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι πρέπει να δράσει η ίδια και υπενθύμισε ότι τα προβλήματα, όπως αυτά που αποτυπώθηκαν στην περίφημη έκθεση «Draghi», προϋπήρχαν της ανόδου του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού ώστε να υπάρξουν πραγματικά ενοποιημένες πολιτικές, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές υπερτερεί η πολιτική της κάθε χώρας στις αποφάσεις. Τόνισε ότι τα πάρα πολλά εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται στις ενδοευρωπαϊκές συναλλαγές, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, και είπε ότι στη πράξη είναι χειρότερα από τους δασμούς.
Ο κ. Draghi έκλεισε την ομιλία του συγχαίροντας τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει επιτύχει μετά τις μαύρες ημέρες της οικονομικής κρίσης όταν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είχε δηλώσει το περίφημο και ιστορικό πλέον “what ever it takes”.