MENU

Υπό τον φόβο σοβαρών αστοχιών λόγω της πολυήμερης καταπόνησης του ηλεκτρικού δικτύου η ενεργειακή αγορά

ΥΠΕΝ και διαχειριστές δεν ανησυχούν για την επάρκεια ενέργειας παρά την αυξημένη ζήτηση, αλλά για τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο δίκτυο από την παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου να δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια, αλλά παράλληλα και διαρκής επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων φορέων, το ενεργειακό σύστημα αναμένεται και σήμερα (23/7) να δοκιμαστεί όχι τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης όσο κυρίως από την καταπόνηση που υφίσταται λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Οι πλέον κρίσιμες ημέρες θεωρούνται η Πέμπτη και η Παρασκευή όταν η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 11.000 MW αλλά και σήμερα προβλέπεται να προσεγγίσει τα 10.500 MW ήδη από τις 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι και θα παραμείνει για πολλές ώρες του 24ώρου πάνω από τα 9.000 MW.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το πρόβλημα δεν είναι η διαθεσιμότητα ενέργειας, αλλά οι πολλές ημέρες που το ηλεκτρικό σύστημα θα δουλεύει κάτω από μεγάλες θερμοκρασίες και με υψηλή ζήτηση για πολλές ώρες τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Η καταπόνηση δημιουργεί κινδύνους αστοχιών και αυτό φοβούνται περισσότερο οι αρμόδιοι.

Πάντως από πλευράς διαθεσιμότητας ισχύος αυτή είναι επαρκής αφού στη διάρκεια της ημέρας λειτουργούν περισσότερα από 7.000 MW φωτοβολταϊκά, ενώ στη διάρκεια της νύχτας είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες συμπεριλαμβανομένης και της νέας μονάδας της Κομοτηνής της ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, που προστέθηκε πρόσφατα στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας και παρέχει περίπου 700 MW.

Ανεβαίνει το …θερμόμετρο και στις τιμές

Πρόβλημα πάντως έχει αρχίσει να καταγράφεται σε επίπεδο τιμών, αφού για σήμερα καταγράφεται αύξηση στη μέση τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας κατά 26% σε σχέση με χθες (22/7). Έτσι η τιμή διαμορφώνεται σε 140,25 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή να είναι τα 327,62 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 80 ευρώ/MWh .

Αντιστοίχως υψηλές ήταν και οι τιμές στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για επανεμφάνιση του φαινομένου της διαμόρφωσης τείχους τιμών μεταξύ των αγορών της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα οι αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με την ελληνική, προφανώς λόγω των εξαγωγών προς το ακριβότερο ελληνικό σύστημα. Έτσι και στις δυο αυτές αγορές η τιμή διαμορφώνεται στα 140,25 ευρώ/MWh. Την υψηλότερη τιμή της Ευρώπης έχει η Κροατία με 142,08 ευρώ/MWh, ενώ η αγορά της Ουγγαρίας έκλεισε στα 129,12 ευρώ/MWh.

Η διαφοροποίηση και οι μειωμένες τιμές ξεκινούν για μια ακόμη φορά από την Αυστρία όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 90,12 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία είναι ακόμη χαμηλότερη στα 78,25 ευρώ/MWh, στην Γαλλία και το Βέλγιο στα 83,37 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 54,43 ευρώ/MWh.

Υψηλότερα αλλά όχι στα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η τιμή της Ιταλίας στα 118,58 ευρώ/MWh.

Σχετικά Άρθρα