Μειωμένα 8,1% στα 26,2 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη που κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών το α΄τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα επιλεγμένα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε και βάσει των οποίων η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 5,8 εκατ. επιβάτες, αυξημένη 11,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανανακοίνωση της εταιρείας:
Εξελίξεις στην Αεροπορική κίνηση
Κατά το 1ο Τρίμηνο του έτους, το οποίο είναι παραδοσιακά χαμηλότερο σε επιβατική κίνηση, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 5,8 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 11,4% σε σχέση με το 1ο Τρίμηνο του 2024. Η ισχυρή επίδοση του 2024, συνέχισε και το πρώτο τρίμηνο του 2025, με υψηλά επίπεδα επιβατικής κίνησης, αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτικότητα του αεροπορικού ταξιδιού (ειδικά για σκοπούς αναψυχής) παρά τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Όλες οι αγορές κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση, με τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση, αντανακλώντας την ενισχυμένη συνδεσιμότητα δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αθήνα ως προορισμό. Η ιδιαίτερη αύξηση της διεθνούς κίνησης στηρίχθηκε περαιτέρω και από την αυξανόμενη προτίμηση των Ελλήνων ταξιδιωτών για διεθνείς προορισμούς.
Η επιβατική κίνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση 3,1% και 15,0% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά στη μηνιαία κατανομή της κίνησης, ο αριθμός επιβατών παρουσίασε διψήφιο ή υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης και τους τρεις μήνες (%2025/2024: Ιαν: +14,5%, Φεβ: +9,4%, Μαρ: +10,8%).
Οι βασικές τάσεις της αγοράς και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η ζήτηση επιβατών πρόκειται να διατηρήσει την αυξητική της πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του πρώτου τριμήνου. Η αβεβαιότητα που διέπει το μακροοικονομικό περιβάλλον, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις τάσεις της κίνησης κατά τη συνέχεια του έτους, ιδίως εάν αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,4 εκατ. ευρώ ή 9,0%, από 114,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2024 σε 125,0 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2025.
Τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από Αεροπορικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 91,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα της αύξησης της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την πολιτική Αεροπορικών Χρεώσεων της Εταιρείας για το 2025. Τα έσοδα από Αεροπορικές Χρεώσεις και το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων έχουν διαμορφωθεί ώστε να συμπεριλαμβάνουν στοχευμένα μέτρα (κίνητρα) για την στήριξη της πολιτικής βιωσιμότητας των αεροπορικών εταιρειών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την εξάντληση του Μεταφερόμενου Ποσού Αεροπορικών Δραστηριοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εναρμόνιση του κέρδους από Αεροπορικές Δραστηριότητες με απόδοση 15% επί του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το ρυθμιστικό μας πλαίσιο.
Τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 33,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 17,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η εν λόγω βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η αύξηση των εσόδων Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων αναμένεται να ομαλοποιηθεί σταδιακά, καθώς οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επωφελήθηκαν από μια ευνοϊκή βάση σύγκρισης. Πιο συγκεκριμένα, κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ορισμένοι εμπορικοί χώροι του αεροσταθμού συμπεριλαμβανομένων των Intra- Schengen Duty Free και Travel Value, βρίσκονταν υπό ανακαίνιση.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 56,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,1 εκατ. ευρώ ή 16.8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημαντικό μέρος αυτής της απόκλισης προέρχεται από το υψηλότερο μεταβλητό τμήμα της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων σε 12,2 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ, που υπολογίστηκε με βάση την αυξημένη κερδοφορία του 2024. Εξαιρουμένου του μεταβλητού τμήματος της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατ. ευρώ ή 15,3% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω:
Ως αποτέλεσμα των λειτουργικών εσόδων και εξόδων, τα συνολικά Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανήλθαν σε 68,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,3 εκατ. ευρώ ή 3,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα Κέρδη προ Φόρων την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025 ανήλθαν στα 34,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τα Κέρδη μετά από Φόρους το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανήλθαν σε 26,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,3 εκατ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην εξάντληση του Μεταφερόμενου Ποσού Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, καθώς και στα πρόσθετα χρηματοοικονομικά έξοδα που απορρέουν από την αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών αντιστάθμισης κινδύνου επιτοκίων από 0% σε 2,5% από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το κόστος δέσμευσης των επιπρόσθετων δανείων και τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους καταθέσεων.