MENU

Οι εντατικοί έλεγχοι κομίστρου στα ΜΜΜ έφεραν μείωση στην εισιτηριοδιαφυγή

Τον τελευταίο χρόνο διενεργήθηκαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έλεγχοι, ενώ περιορίσθηκαν στα 10.000 τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν έναντι 20.000 το προηγούμενο διάστημα

Θετικά είναι τα δείγματα από την ενίσχυση των ελέγχων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η εισιτηριοδιαφυγή εμφάνισε τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά πτωτική τάση. Από τον Απρίλιο του 2023, οπότε ξεκίνησαν συστηματικοί έλεγχοι, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των προστίμων, ενώ αυξήθηκε κατά 15% το ποσοστό των επικυρώσεων εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος στο συνέδριο του Economist, ο αριθμός των ελέγχων κομίστρου ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, αλλά παρά τον μεγάλο αριθμό τους, τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν μειώθηκαν από 20.000 σε 10.000, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη συμμόρφωσης των επιβατών.

Στο μεταξύ τον επόμενο μήνα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το λανσάρισμα άυλων καρτών και δυνατότητα ενσωμάτωσής τους και πληρωμής εισιτηρίων με κινητό ή smartwatch, στο πλαίσιο της περαιτέρω ψηφιοποίησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Παράλληλα, δοκιμάζονται νέα συστήματα δρομολόγησης που βασίζονται στη χρήση real-time δεδομένων, ενώ σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται νέα κυκλοφοριακά μοντέλα στον άξονα της λεωφόρου Συγγρού.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει να υλοποιήσει την πλατφόρμα Mobility as a Service, που θα παρέχει συνδυαστικές υπηρεσίες όπως μετακινήσεις με ΜΜΜ, πατίνια, αλλά και εισιτήρια για πολιτιστικά δρώμενα.

Ανάγκη για νέο τροχαίο υλικό, μεγάλη «πίεση» κυρίως στη Γραμμή 3

Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν σε επίπεδο υποδομών και τροχαίου υλικού των μέσων σταθερής τροχιάς. Η Γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) εξακολουθεί να λειτουργεί με τρένα ηλικίας άνω των 40 ετών, με το έργο ανακατασκευής 14 συρμών να παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Αν και το πρώτο πρότυπο βαγόνι έφτασε πρόσφατα στον Βόλο, ολόκληρος ο πρώτος συρμός δεν αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία πριν το τέλος Νοεμβρίου, παρόλο που ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το καλοκαίρι του 2024. Οι υπόλοιποι 13 θα ακολουθήσουν σταδιακά έως το τέλος του 2026.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 10 συρμοί από το 1994 – 1995 στη Γραμμή 1 που χρειάζονται άμεση αναβάθμιση, για τους οποίους επίσης αναζητείται χρηματοδότηση.

Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν κονδύλια για την αναβάθμιση και την εγκατάσταση κλιματισμού σε 12 συρμούς πρώτης γενιάς που δρομολογούνται στις Γραμμές 2 και 3 προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν σύστημα κλιματισμού.

Οι εργασίες πάντως στα συγκεκριμένα τρένα δεν θα προλάβουν ούτε το φετινό καλοκαίρι, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση της γενικής γραμματέως Μεταφορών, Δέσποινας Παληαρούτα στο ίδιο συνέδριο.

Στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την προμήθεια επτά διρευματικών συρμών που θα εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, με δυνατότητα λειτουργίας σε υπόγειο και υπέργειο δίκτυο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η εξεύρεση πόρων για την αγορά οκτώ συμβατικών συρμών.

Η αγορά και αυτών των συρμών είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς η επιβατική κίνηση στο μετρό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, η κίνηση στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 16% το 2023, κατά 8% το 2024, ενώ ανοδικές είναι οι τάσεις και για φέτος.

Αναβάθμιση των υποδομών

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι το δίκτυο του μετρό μετρά πλέον 25 χρόνια λειτουργίας και του τραμ 20, πολλές από τις υποδομές δεν υποστηρίζονται πλέον και απαιτείται αναβάθμιση.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Θανάσης Κοτταράς, σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση 32 χιλιομέτρων σιδηροτροχιών στις γραμμές 2 και 3.

Το έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Ταυτόχρονα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία αναβάθμισης της γέφυρας Πουλοπούλου, της μεγαλύτερης στο δίκτυο, ενώ εξετάζεται και η κατάσταση όλων των γεφυρών και πεζογεφυρών, όπως έχει γράψει αναλυτικά σε ρεπορτάζ του το energodromio.gr .

Όσον αφορά τη σταθερή τροχιά, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει προϋπολογισμό 133 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις της περιοχής. Περιλαμβάνει 8 νέους σταθμούς και το υπουργείο υπολογίζει ότι θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2026.

Σχετικά Άρθρα