Σχεδόν μισή ώρα για μόλις 10 χλμ. απαιτεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση από τον μέσο Αθηναίο πολίτη, ο οποίος μέσα σε ένα έτος «θυσιάζει» περίπου 100 ώρες από τη ζωή του, κολλημένος στην κίνηση και σε μεγάλες ουρές της ελληνικής πρωτεύουσας.
Τα παραπάνω αποτελέσματα επισημαίνουν συγκοινωνιολόγοι, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη να μπει στο τραπέζι ένας συνολικός σχεδιασμός τόσο οδικών υποδομών όσο και υποδομών μέσων μαζικής μεταφοράς: «Χρειάζεται να υπάρχει ένα καλό βασικό οδικό δίκτυο, αλλά ας μη γελιόμαστε, η λύση στο πρόβλημα της συμφόρησης δεν θα έρθει με περισσότερους δρόμους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το 2018 οι «χαμένες ώρες» στον οδικό άξονα του Κηφισού υπολογίζονται σε 3,5 εκατ., με τον αριθμό πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να ανεβαίνει σε 6,5 εκατ., αριθμός που μεταφράζεται σε ζημία ύψους 80 – 90 εκατ. ευρώ ετησίως για την εθνική οικονομία.
«Τα οδικά έργα πρέπει να γίνουν με σύστημα παραχώρησης και τα χρήματα του Δημοσίου να κατευθυνθούν σε επενδύσεις στο μετρό και στα λεωφορεία», αναφέρουν ειδικοί από το ΕΜΠ. «Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός οδικών υποδομών, αλλά και υποδομών που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ουσιαστικά το μετρό. Το μετρό έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω».